FKÖ Merkez Komite üyesi Stayh'ın istifası

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komite üyesi Muhammed Stayh, istifa etme nedenini Beytüllahim'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYTÜLLAHİM-İsrail-Filistin barış görüşmelerinde Filistin tarafını temsil eden 2 kişiden biriyken geçen ay görevinden istifa eden Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komite üyesi Muhammed Stayh, İsrail ile yapılan görüşmelerde gelinen son noktayı ve müzakere heyetinden istifa etme nedenini Beytüllahim'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

İsrail'in görüşmelerde barışa ulaşmak için değil, güven artırıcı önlemleri yıktığını savunan Stayh, görüşmelerde İsrail yüzünden 3 ayda hiçbir yol alınamadığını ifade etti.

Stayh, şunları söyledi:

'Barış sürecinde 104 Filistinli mahkumun serbest bırakılması İsrail'in yeni Yahudi yerleşim birimleri kurmasına karşılık bir anlaşma değildi. İsrail her serbest bıraktığı 21 esirin ardından yeni Yahudi yerleşim yerleri inşaatlarına başlama kararı aldı. Barış görüşmeleri başladığından beri İsrail 206 Filistinlinin evini yıkarak onları evsiz bıraktı. 500'den fazla Filistinli tutuklandı, 20 Filistinli öldürüldü. Filistin topraklarında 3 bin 19 yeni Yahudi yerleşim birimi inşaatı için start verildi.'

Stayh, eğer 9 ay sürecek barış görüşmelerinin sonuna varılabilirse İsrail'in bu hızla bu sürede kaba bir hesapla 40 bin yeni Yahudi yerleşimciyi Filistin toprağına  yerleştirmiş olacağına da dikkati çekti.

Stayh, İsrail'in 1967 sınırlarını temel alan barışa hiçbir şekilde yanaşmadığını dile getirerek, 'İsrail'in sadece uluslararası toplumu kandırmak için barış sürecine istekliymiş görüntüsü verdiğini fark ettiğim ve yeni Yahudi yerleşim birimleri inşaatlarını durdurmadığı için 5 Kasım'da görevimden istifa etme kararı aldım' diye konuştu.

Hamas, Fetih birleşmesi

İsrail ile sürdürülen görüşmelerin tek olumlu tarafının Hamas tarafından ortak birlik hükümeti kurmak konusunda aldıkları olumlu sinyaller olduğunu kaydeden Stayh, 'Eğer Hamas gerçekten isterse yarın hemen hükümet kurulur'ifadesini kullandı.

Stayh, uluslararası topluluğun Cenevre'de İran için yaptığı toplantının benzerinin bir gün Filistin için de yapılacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir