Fransa, Anayasa değişiklikliğini onayladı
Daha önce, "AB nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusu olan ülkeler için doğrudan referandum şartının" korunması reddedilmişti
PARİS - Fransa'da meclis ve senatoyu bir araya getiren parlamento, yapılan oylamayla Türkiye'yi de doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliği paketini 539 evet oyuyla onayladı.
Parlamentodaki oylamada, 539 ''evet'', 357 ''hayır'' oyu çıktı. Anayasa değişikliği paketinin onaylanması için parlamento üyelerinin beşte üçünün oyu gerekiyordu. Oylamada, 538'in altında ''evet'' oyu çıksaydı, Fransa'da uzun süredir yoğun tartışmalara yol açan paket reddedilmiş sayılacaktı. Anayasa değişikliği paketinin kıl payıyla da olsa kabul edilerek onaylanması, ''Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin başarısı'' olarak yorumlanıyor. Anayasa değişikliği paketi, gerek iktidar gerekse muhalefet partisi içinde derin görüş ayrılıklarına yol açmıştı.
Parlamentoda kabul edilen anayasa değişikliği paketinin 33. maddesinde, AB'ye yeni üye olacak ülkeler için doğrudan referanduma gidilmesi şartı korundu. Ancak meclis ve senato üyelerinin beşte üçünün talep etmesi halinde cumhurbaşkanının, söz konusu ülkenin üyeliğinin onaylanmasına parlamentonun onay verip vermeyeceğine karar vermesi koşulu getirildi.
Cumhurbaşkanının parlamentoyla ilişkilerini belirleyecek "kurumların reformuna" ilişkin anayasa değişikliği paketindeki Türkiye'yi ilgilendiren madde, uzun zamandır meclis ile senato arasında tartışmalara yol açmıştı. Mecliste daha önce kabul edilen maddede, "AB nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusu olan ülkeler için doğrudan referandum şartının" korunması istenmiş, ancak Senato bu maddeyi "Türkiye gibi müttefik bir ülkeyle ilişkileri yaralayacağı" gerekçesiyle reddetmişti.