Fransa, Şam'daki saldırıları kınadı

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe Şam'da 27 kişinin ölümüne yol açan saldırıları kınadı. Sarkozy ise Moritanya'dab Kaddafi dönemi istihbarat şefinin Fransa'ya iade edilmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS  - Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye'nin başkenti Şam'da 27 kişinin ölümüne ve 97 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıları kınadı. Juppe yaptığı yazılı açıklamada, ''27 kişinin ölümüne ve 97 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıları kınıyorum. Fransa, gerekçesi ne olursa olsun bütün terörist saldırıları kınar'' ifadesini kullandı.

Juppe, ölenlerin ailesine başsağlığı, yaralananlara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Suriye El İhbariye televizyonu Suriye Sağlık Bakanı Vail Nadir el Halaki'ye dayanarak verdiği haberde, iki patlamada çoğu sivil 27 kişinin öldüğünü, 97 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Patlamalardan birinin gümrük binasında, diğerinin başkentin Vasala bölgesinde meydana geldiği belirtilmiş ve patlamalara bombalı araçların yol açmış olabileceği açıklanmıştı.

Kaddafi dönemi istihbarat şefinin iadesini istenecek

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin, Libya'nın öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi döneminde istihbarat şefi olan ve bugün Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta tutuklanan Abdullah Senussi'nin iadesini talep edeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, eski istihbarat şefinin tutuklanmasının memnuniyetle karşılandığı bildirildi.

Açıklamada, eski istihbarat şefinin aralarında 54 Fransız vatandaşının da bulunduğu 170 yolcunun ölümüne yol açan 1989 yılındaki bombalı uçak saldırısının sorumlarından biri olarak uluslararası yargı tarafından arandığı hatırlatılarak, Fransa'nın bu kişinin resmen iadesini isteyeceği bildirildi. Sahte Mali pasaportu taşıyan Senussi'nin Fas'ın Kazablanka kentinden geldiği ve havaalanında güvenlik güçlerince tutuklandığı açıklanmıştı. Muammer Kaddafi'nin kayınbiraderi olan Senussi, devrik liderin en güvendiği yardımcılarından ve yeğeni Seyfülislam Kaddafi'nin de yakın danışmanlarından biriydi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir