Fransa, Ukrayna'yı NATO'da istemiyor

Angela Merkel ve François Hollande Ukrayna'ya süpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor. Moskova ziyareti öncesi Fransa Başbakanı Hollande, Ukrayna'yı NATO'da istemediğini duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Fransa, Ukrayna'nın NATO'nun parçası olmasını istemiyor. Bu sorunları Avrupalılar kendi arasında çözmelidir" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev'e gideceklerini ve Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili sorunun çözümü için öneri sunacaklarını bildirdi.

Elysee Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen Hollande, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler kapsamında Fransa'nın Ukrayna'ya silah teminine ilişkin tartışmaların dışında olduğunu belirtti.

Hollande, "Fransa, Ukrayna'nın NATO'nun parçası olmasını istemiyor. Bunu NATO'ya Amerikalıların her zaman karıştığı yönünde endişeleri olan Ruslar için de söylüyorum. Bu sorunları Avrupalılar kendi arasında çözmelidir" diye konuştu.

Fransa'nın Ukrayna'da savaşa girip girmeyeceğine ilişkin bir soruyu cevaplayan Hollande, Fransa'nın Ukrayna'da devam eden savaşın bir parçası da olmayacağını vurguladı.

Ukrayna'daki sorunun çözümünde bütün tarafları memnun edecek bir anlaşma arayışı içinde olduklarını kaydeden Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev'e gideceklerini ve Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili sorunun çözümü için öneri sunacaklarını açıkladı.

Ukrayna’nın doğusundaki gelişmelerden büyük endişe duyduklarını belirten Hollande, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko ile görüşeceklerini ifade etti.

Önerinin ayrıntıları konusunda bilgi vermeyen Hollande, sorunun çözümü için iki seçenek bulunduğunu birinin tarafları silahlandırmak, diğerinin ise diplomasi olduğunu dile getirerek, tarafların arasındaki müzakerelerin de sonsuza kadar devam edemeyeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Hollande, Kiev'den sonra da cuma günü Moskova’ya geçip Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceklerin sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir