Fransa'da anayasa değişikliği bir kez daha Meclis'te

Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliği uzun zamandır Meclis ile Senato arasında tartışmalara neden oluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa'da Meclis ile Senato arasında yoğun tartışmalara yol açan, Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliği, bugün Meclis Genel Kurulu'na bir kez daha geliyor.

Meclisteki yoğun tartışmaların ardından, AB'ye yeni üye olacak ülkeler için doğrudan referanduma gidilmesi şartının korunması görüşü benimsendi. Bunun dışında, Meclis ve Senatonun ayrı ayrı oy çokluğuyla karar alması halinde, referandum yerine Meclis ve Senato üyelerini bir araya getiren ortak oturumda üyelerin beşte üçünün oyuyla, referanduma gidilmeden bir ülkenin AB üyeliğinin onaylanması mümkün olabilecek. Değişiklik paketindeki bu son görüşe artık Senatonun da sıcak baktığı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanının parlamentoyla ilişkilerini belirleyecek "kurumların reformuna" ilişkin anayasa değişikliği paketindeki Türkiye'yi ilgilendiren madde, uzun zamandır Meclis ile Senato arasında tartışmalar neden oluyor.

Mecliste daha önce kabul edilen maddede, "AB nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusu olan ülkeler için doğrudan referandum şartının" korunması istenmiş, ancak Senato bu maddeyi "Türkiye gibi müttefik bir ülkeyle ilişkileri yaralayacağı" gerekçesiyle reddetmişti. Senato, anayasa değişikliğinin ilgili maddesinin, "referandum yapılıp yapılmaması yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesine olanak sağlayacak şekilde düzenlemesine" ilişkin hükümetin sunduğu ilk teklifi destekleme kararı almıştı. Senatonun bu kararına itiraz eden milletvekilleri, bu haliyle anayasa değişikliğine tamamen karşı çıkacaklarını bildirmişti. Değişiklik paketi, Meclis ve Senatoyu bir araya getiren oturumda nihai şeklini alacak. Değişikliğin kabulü için üyelerin beşte üçünün oyu gerekecek.

Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlanmasına onay vermesinin ardından, üzerindeki yoğun siyasi baskıyı giderebilmek amacıyla, 2005 yılında AB'ye yeni üyeler için doğrudan referandum yapılmasına olanak sağlayan bir anayasa değişikliğine gitmişti.