Fransa'da demiryolu işçilerinin grevi sürüyor

Fransa'da devam eden grevin faturası, 80 ile 100 milyon euro arasında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS  - Fransa'da demiryolu işçilerinin geçen hafta ülke genelinde başlattığı grev yedinci gününe girerken hükümet ve sendikalar arasında hala uzlaşma sağlanamadı. 

Ulusal Demiryolları İdaresi, grevin şu ana kadarki faturasının 80 ila 100 milyon euro civarında olduğunu açıkladı. 

Bu arada, Le Parisien gazetesinde yayınlanan bir kamuouyu araştırmasına göre Fransızların yüzde 76'sı grevi eleştiriyor. 

Başbakan Manuel Valls, dün yaptığı açıklamada, "Bu grevin hiçbir faydası yok. 18 aydır sendikalarla müzakere ediyoruz. Ülkenin içinde bulunduğu koşullarda ve özellikle de lise bitirme ve üniversiteye giriş sınavlarının başladığı bir dönemde grevin sürdürülmesi sorumsuzluk örneği" ifadesini kullanmıştı. 

Grev, dün başlayan ve bir hafta sürecek lise bitirme ve üniversiteye giriş sınavları nedeniyle öğrenci ve velileri de yakından ilgilendiriyor. Eğitim Bakanlığı, grev gecikebilecek öğrencilere kolaylık sağlanacağını duyurdu. 

Hükümet, iki farklı demiryolu işletme ve idare şirketini tek çatı altında toplamayı ve biriken borçlardan dolayı tren hizmetlerini serbest rekabet koşullarına açmayı hedefliyor. 

Hükümetin konuyla ilgili yasa tasarısı, bu akşam meclis genel kurulunda görüşülmeye başlanacak. Hükümet, demiryolları idaresinin borcunun 40 milyar avroya ulaştığı, gerekli önlemlerin alınmaması halinde bu miktarın 2025 yılına kadar 80 milyar avroya yükseleceği uyarısında bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir