Fransa'da ETA operasyonu

İspanya İçişleri Bakanı Diaz, ETA'nın lojistik destek bölümünün 2 önemli isminin Fransa'nın güneyindeki Osses bölgesinde yakalandığını doğruladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın lojistik destek bölümünün 2 önemli isminin, Fransa'nın güneyindeki Osses bölgesinde yakalandığı yönündeki haberleri doğruladı. 

Diaz, Madrid'de katıldığı bir konferans öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransız ve İspanyol güvenlik güçlerinin ortaklaşa düzenlediği operasyonun çok önemli olduğunu söyledi. Söz konusu operasyonda ETA'nın lojistik destek şefleri İnaki Reta de Frutos ve Xabier Goienetxea ile birlikte bu kişileri evlerinde saklayan 2 kişinin daha gözaltına alındığını bildirdi. 

ETA'nın 2011'in Ekim ayından bu yana silahlı tüm faaliyetlerini bırakmasına rağmen yasal olarak halen var olduğunu hatırlatan İçişleri Bakanı Diaz, "ETA var oldukça, güvenlik güçleri aktif olarak bu çetenin peşinden gitmeye devam edecektir. ETA, hükümetin tutumunu değiştirmesini istemektedir çünkü bu şekilde hiçbir müzakere imkanı olmadığını bilmektedir. Fakat ETA'yı tek bekleyen şey, ortadan kalkması için yasaların uygulanmaya devam etmesi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Öte yandan İçişleri Bakanlığı kaynakları iki ETA üyesinin de İspanyol yargısından kaçtıklarını ve uzun zamandır arandıklarını belirtti. Verilen bilgilerde, 1982-1996 yılları arasında ETA ile bağlantılı suçlardan hapis yatan ve halen hakkında 8 yıllık hapis cezası bulunan Reta de Frutos'un patlayıcı uzmanı olduğu, Goienetxea'nın ise ETA'ya bağlı olmaktan dolayı hakkında devam eden bir dava olduğu açıklandı. 

Mevcut durumda ETA'nın lojistik bölümünün şefleri olduğu sanılan Reta ve Goienetxea'nın örgüte ait patlayıcı malzeme ve silahların saklandığı yerleri bildikleri ifade edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir