Fransa'da rüzgar tersine döndü

Cumhurbaşkanı Hollande'ın görevdeki birinci yılı biterken seçmen tam bir hayal kırıklığı yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS -Seçmenlerinin beklentilerini yerine getiremeyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, henüz ilk yılında, ülkenin son yarım asrında kamuoyu desteğini en hızlı kaybeden cumhurbaşkanı oldu.

Fransızların kötüye giden ekonomiden sorumlu tuttukları eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yerine büyük umutlarla bir yıl önce işbaşına getirdikleri Sosyalist lider François Hollande, seçmenlerini hayal kırıklığına uğrattı. İşsizliği azaltma ve ekonomiyi kısa sürede canlandırma vaatleriyle seçmenden destek alan Hollande, beklentileri halen karşılayabilmiş değil. Sıkıntılı günler geçiren Cumhurbaşkanı, iktidara gelişinin birinci yıl dönümünde, bakanlarıyla uzun süreli toplantılar yaptı.

Fransız şirketlerinin rekabet gücünü artırmayı hükümetin ilk hedefi olarak belirleyen Hollande, sosyal güvenlikle ilgili vergileri düşürdü ve iş kanunlarında reformlar yaptı. Yapılanlar kısa vadede sonuç getirmese de, değişikliklerin yıl sonuna kadar artan işsizliğe çözüm olması umut ediliyor.

"Kemer sıkma" önlemlerine muhalefetiyle tanınan Hollande'ın 60 milyar euroluk bütçe kesintisi planlaması ise onbinlerce kişinin meydanlara inmesine neden oldu. Fransızlar, kesintilerin işten çıkarmalar ve çalışanların sosyal haklarının ellerinden alınmasıyla sonuçlanacağına inanıyor.

Cumhurbaşkanı Hollande, özellikle ekonomik vaatleri konusunda kayda değer bir başarı elde edememesi nedeniyle henüz birinci yılında, ülkenin son 50 yılın en kısa sürede gözden düşen cumhurbaşkanı oldu.

CSA kamuoyu araştırma merkezinin son anketinde, bugün seçim olsa Sarkozy yüzde 34, aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 23, Cumhurbaşkanı François Hollande ise ancak yüzde 19 oranında oy alabileceği belirlendi. Anket sonucu baz alındığında, iki turlu bir seçim halinde Hollande'ın ikinci tura kalamayacağı görülüyor.

Bu arada eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin siyasete geri dönme niyetinde olduğuna ilişkin haberlerde artış gözleniyor. Le Parisienne gazetesi, Sarkozy'nin, Cumhurbaşkanı Hollande için "Fransa'daki sorunlarını çözmek için yeterli otoriteye sahip değil" şeklindeki sözlerini aktardı. Gazete Sarkozy'nin, "Toplumumuz halihazırda çok kırılgan bir durumda. Patlaması için bir kibrit yeter" sözlerini ön plana çıkardı. Haberde ayrıca Sarkozy'nin, "Sosyalist iktidar çöküşün eşiğinde. Ben bu konuda son derece endişeliyim. Muhtemelen geri dönmem gerekebilir" sözlerine yer verildi.