Fransa'da seçimin galibi merkez sağ

Fransa'da dün ikinci turu yapılan belediye seçimlerinin galibi merkez sağ oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - İktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) yüzde 42'lik oy oranıyla mağlup olduğu seçimlerde muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) oyların yüzde 49'unu aldı.

UMP'nin yanı sıra aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) de seçimlerin şaşırtan partisi oldu. FN, oyların yüzde 9'unu alarak uzun yıllar solun elinde olan Toulouse, Limoges ve Saint-Etienne gibi en az 10 belediyede açık ara zafere imza attı. 

FN ve UMP'nin bu başarısı kimi çevrelerce sosyalistlerin kara günü olarak nitelenirken, Fransız basını da seçimlere geniş yer ayırdı.

Sağ görüşü Le Figaro gazetesi, UMP'nin başarısını "Mavi tsunami dalgası Hollande'a doğru geliyor" manşetiyle sayfalarına taşıdı. Gazete, UMP'nin seçim grafiklerinde mavi renkle temsil edilmesine atıfta bulunarak Hollande'ın acilen kabine değişikliğine gitmesi gerektiği yorumunda bulundu.

Liberation gazetesi ise seçim sonuçlarını, Hollande'ın endişeyle baktığı bir fotoğrafı eşliğinde tam sayfa "cezalandırma" manşetiyle verdi. Sosyalistlerin seçimin kilit şehirlerinden Strasbourg'u kazandıklarını ancak UMP'nin ülke genelinde bir zafere imza attığını yazan gazete, Hollande'ın Başbakan Jean-Marc Ayrault'nun görevine devam edip etmeyeceğine bir an evvel karar vermesi gerektiğini yazdı.

Le Monde da ilk sayfasında seçim sonuçlarının ardından Başbakan Ayrault'nun kaderinin ne olacağı sorusuna yanıt ararken, başbakanlık koltuğuna en yakın ismin İçişleri Bakanı Manuel Valls olduğunu kaydetti.

Paris'in ilk kadın belediye başkanı Hidalgo

Sosyalistler, yerel seçimlerde ağır bir yenilgi alsa da Paris belediyesini elini tutmayı başardı. PS'nin adayı Anne Hidalgo, oyların 54,5'ini alırken, UMP'li rakibi Nathalie Kosciusko-Morizet yüzde 45,5'te kaldı. Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe'nin 13 yıl boyunca yardımcılığını yapan Hidalgo, seçimlerin ilk turunda yüzde 34,5 alarak, yüzde 35,8 alan Kosciusko-Morizet ile başa baş bir mücadele içine girmişti.

En düşük katılım oranı

Seçimlerin ikinci turunda da sosyalistler halkı sandığa gitmeye ikna edemedi. Fransızların yüzde 62'si seçimlere katıldı. Bu oranla Fransa'da cumhuriyet tarihinin en düşük katılımlı seçimi yapılmış oldu. Yaklaşık 44,6 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Fransa’da ilk turda da yaklaşık 16 milyon seçmen sandığa gitmemişti.

Kabine değişikliği

Geçen hafta sosyalistlere büyük bir şok yaşatan seçim sonuçlarının ardından uzmanlar hükümetin bir an önce kabine değişikliğine gitmesi gerektiği yorumunda bulunmuştu.

Hollande'ın, ilk turdaki mağlubiyetin ardından ikinci tur öncesi olası bir değişiklik yapabileceği tahmininde bulunuluyordu. Fransız siyasi analistler, seçim sonuçlarından sonra acilen bir kabine değişikliğinin önemini vurgularken, Hollande'ın zaman kaybetmeden Başbakan Ayrault'yu görevden alması gerektiğine dikkati çekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir