Fransa'da yolcu uçağı düştü

Barselona - Düsseldorf seferini yapan ve 150 kişi taşıyan Germanwings yolcu uçağı, Fransa Alpleri'nde düştü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kazada vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadının hayatını kaybettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman Lufthansa Havayollarına ait GermanWings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağı, 6 mürettebat ve 144 yolcusu ile İspanya'nın Barselona kentinden dün yerel saat ile 08.55'te Almanya'nın Düsseldorf kentine gitmek üzere havalandı.

Uçak, TSİ 11.50 sularında radardan kayboldu ve Fransa'nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Barcelonette bölgesindeki Meolans-Revel köyündeki dağlık alana düştü.

Uçakta 50 yaşında Türk kadın yolcu vardı

Avrupayı yasa boğan facia uçağında Alman ve İspanyolların yanı sıra, Muradiye Lohman adlı bir Türk’ün de olduğu belirtiliyor.Düşen uçakta 39 Türk soyadlı kişinin bulunduğunu iddiası, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yalanlandı. Çavuşoğlu “Vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadın hayatını kaybetti. Evlenmeden önceki soyadı Çelik olan Muradiye adında bir soydaşımızın olduğunu tespit ettik. Yolcu listesini kontrol ettik. Bir de Yasmin adında bir yolcu var ama Türk olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.

Cazeneuve: Karakutulardan biri bulundu 

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Lufthansa Havayolları'na ait GermanWings havayolu şirketinin Fransa'nın güneyinde düşen Airbus A320 tipi uçağının karakutularından birinin bulunduğunu bildirdi. 

Cazeneuve, Almanya'nın Paris Büyükelçisi Susanne Wasum-Rainer ve Sosyalist Parti'nin (PS) bölge milletvekili Christophe Castaner ile İspanya'nın Barselona kentinden Almanya'nın Düsseldorf kentine giderken Fransa'nın güneyinde İtalya sınırına yakın Barcelonette bölgesinde düşen uçağın enkazının bulunduğu bölgeye gitti. 

Bakan Cazeneuve burada yaptığı açıklamada, uçakta 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunduğunu doğrulayarak, enkaza ulaşma çalışmalarında 300 itfaiye ve jandarmanın görevlendirildiğini, 10 helikopter ve 1 askeri uçağın çalışmalarda kullanıldığını bildirdi. 

Cazeneuve, kazanın son derece trajik olduğunun altını çizerek, "Kazanın enkazından sağ çıkma ihtimali yok denecek kadar az" ifadesini kullandı. 

Milliyetlere ilişkin bugün açıklama yapılacak

Kazanın ardından konuşan Lufthansa Basın Sözcüsü Florian Grenzdörfer, düşen uçaktaki yolcuların milliyetine ilişkin açıklamanın bu sabah yapılabileceğini söylemişti.

Grenzdörfer, Düsseldorf Uluslararası Havalimanı'nda basın mensuplarına uçak kazasına ilişkin açıklamalarda bulundu.  

İçlerinde Fransızlar'ın da bulunduğu bir çok yolcu yakınının Düsseldorf'ta yolcular için beklediğini belirten Grenzdörfer, "Şu an onlarla özel bir odada ilgileniyoruz, psikolojik destek veriyoruz. Bilmek istedikleri her şeyi kendilerine sağlamaya çalışıyoruz. Burada istedikleri kadar kalabilirler. Onlara ihtiyacı olan her desteği veriyoruz" diye konuştu. 

Bekleyen yolcu yakını sayısına ilişkin net bir bilgi veremeyeceğini vurgulayan Grenzdörfer, yolcu yakınlarına profesyonel bir ekiple destek olduklarını ve son gelişmeleri kendilerine ilettiklerini ifade etti.  

Uçak kazasıyla ilgili bazı mürettebatın uçmak istemediği iddiasını doğrulayan Grenzdörfer, "Uçmak için elverişsiz olduğunu belirten mürettebatımız oldu. Bu sebepten dolayı bugün Düsseldorf'tan 7 uçuşumuzu iptal ettik" ifadesini kullandı.  

Grenzdörfer, yolcular için bekleyenler arasında Türkler'in olup olmadığını bilmediğini belirterek, "Yolcu listesinin yarın açıklanacağını düşünüyorum. Şu an tüm bilgileri topluyoruz ve çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 

Grenzdörfer, ayrıca Avrupa genelinde planlanan yaklaşık 400-500 uçuştan 30'unun iptal edildiğini sözlerine ekledi. 

150 kişinin tümünün öldüğü iddia ediliyor

Lufthansa'nın düşük maliyetli seferler düzenleyen iştiraki Germanwings tarafından işletilen ve Fransa Alpleri'ne düşen Airbus tipi uçaktaki 150 kişinin tümünün öldüğünden endişe ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'daki uçak kazasında hayatını kaybedenlerin arasında Türk yolcuların da olduğunu bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande GermanWings uçağındaki kazayla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Hollande, "Kazanın nedenini belirlemek için elimizdeki bütün imkanları kullanacağız. Kaza çok zorlu bir bölgede meydana geldi, o bölgeye erişmek çok güç. Bir kaç saat içerisinde haber vermek mümkün olmayacak. Ancak bütün kaynaklarımız oraya yönlendirildi. Olabildiğince çabuk bir biçimde müdahalede bulunulacak. İlgili bakanlar da görevlendirilmiş durumda." 

enkz.jpg

Dağlık alana düşen uçağın enkaz görüntüleri tüyler ürpertti. Germanwings uçağı 32 bin feetten sadece sekiz dakikada düştü.

ucak685-003.jpg

Paramparça oldu

Uçağın enkazına ilk ulaşan kurtarma helikopterinden çekilen görüntülerde hayatta kalanlara dair bir işaret yoktu

Her şey son sekiz dakikada gizli

Germanwings yetkilileri kaza ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Kazanın nasıl olduğuna ilişkin ellerinde yeterli bilgi olmadığını belirten Germanwings CEO'su şunları söyledi:

"Uçakta 144 yolcu 6 mürrettabat bulunuyordu. Uçaktaki yolcuların listesi önümüzde. Ancak gizlilik sebebiyle açıklamıyoruz. Önce ailelerine bildireceğiz.Uçağın irtifa kaybederek düşmesi sekiz dakika sürdü. Düşen Airbus 320 tipi uçak 1991'de Lufthansa filosuna katıldı. Uçağın rutin kontrolü dün Düssoldorfta teknisyenler tarafından yapıldı. Daha kapsamlı kontrolü ise 2013'te yapılmıştı. Pilotlarımızın binlerce saatlik Airbus uçuşu bulunuyordu. Öncelikle yolcuların aile ve yakınları bilgi veriliyor.Uçak neden düştüğünü anlamak için ekiplerimiz çalışma başlatacak. "

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande konuşmasına şöyle devam etti: "Bu trajik olayla ilgili Alman ve İspanyol bakanlarla da görüşüyoruz. Kısa bir süre önce Şansölye Merkel'le de görüştüm, kendisi şok içerisindeydi. Bu trajik olayın analizini gerçekleştireceğiz."

dustugu.jpg

Uçağın düştüğü bölge

İspanya'nın Barselona kentinden saat 11.08'de kalkan "4U9525" sefer sayılı uçağın enkazı Digne kenti yakınlarında bulundu. Uçak en son 2000 metre yükseklikteyken radarda görüldü. 

Germanwings yetkilileri uçakta 2 pilot, 4 mürettebat ve 144 yolcunun bulunduğunu duyurdu.  

kala.jpg

Uçağın düştüğü nokta

Kurtarma ekipleri bölgeye hareket etti

Fransa Ulaştırma Bakanı Thierry Mariani uçağın TSİ 11.47'de acil durum sinyali gönderdiğini açıkladı.Bölgede uçuş yapan iki helikopter uçağın enkazını tespit etti. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, kurtarma ekiplerinin bölgeye doğru yola çıktığını söyledi.

Enkaz Meolans - Revels bölgesinde

Bölgesel Konsey Başkanı Eric Ciotti, arama ve kurtarma ekiplerinin uçağın enkazının bulunduğu Meolans - Revels bölgesine hareket ettiğini söyledi. 

Düşen uçak 24 yaşındaydı

Germanwings havayollarının geçmişte mükemmel bir uçuş güvenliği sicili olduğu belirtildi. Ancak düşen uçağın 24 yıllık olması dikkat çekti.

_81862565_arrivalsboard.jpg

Acı tablo

Dusseldorf havalimanında "Gelenler" panosunda 4U9525 sefer sayılı düşen uçağın statüsü boş görünüyor

Lufthasa ve Airbus hisseleri düştü

Kazanın ardından Lufthansa ve Airbus'ın borsada işlem gören hisseleri düştü. Lufthansa hisseleri yüzde 4.7, Airbus ise yüzde  2.1 oranında değer kaybetti.  

bekleme.jpg

Düşen uçağın yolcularının yakınları Düsseldof havalimanında kaza haberini aldıktan sonra yıkıldı

Germanwings Sabiha Gökçen'e iniyor

Alman havayolları şirketi Lufthansa'ya ait GermanWings Almanya, Köln ve Bonn merkezli düşük-fiyatlı düzenli tarifeler düzenleyen bir havayolu şirketidir. Şirket Avrupa'da 66 uçuş noktasına seferler düzenlemektedir.Ana üssü Köln Bonn Havalimanı'dır. Şirket 1997 yılında kurulmuştur ve günümüzdeki ismini 2002 yılında almıştır. Türkiye'den de Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Almanya'ya uçuşlar yapıyor.

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir