Fransa'daki Araplar UETD modelini istiyor

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) modeli, Fransa'da yaşayan Araplara ilham veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Fransa'daki Arap dünyasına rol model olacak. Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan Fas, Tunus ve Cezayirli sivil toplum örgütü temsilcileri, Fransa'da kendi halklarına yönelik UETD benzeri bir modeli hayata geçirmeye hazırlanıyor.

UETD Fransa Başkanı Yalçın Şimşek, Fas, Tunus ve Cezayirli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin kendileriyle bir süredir bilgi alışverişinde bulunduğunu, Türkiye'nin Avrupa'daki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi.

Şimşek, Fransa'da yaşayan Arap toplumu arasında 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok sevildiğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Paris'te ileri gelen Fas, Tunus ve Cezayirli sivil toplum örgülerinin temsilcileriyle bir süredir temas halindeydik. Seçim gecesi de hem sonuçlar için bizi tebrik etmeye hem de UETD modeli hakkında konuşmak için geldiler. Bu insanlar kendilerine örnek bir lider arıyorlar. Biz UETD olarak bu süreçte onlara yardım edeceğiz. Örneğin Avrupalı Faslı Demokratlar Birliği gibi bir oluşum olacak."

Fransa'da Arapların Türkiye'nin Avrupa'da izlediği yolu izlemek istediğini dile getiren Şimşek, "Bugün UETD sayesinde Avrupalı Türkler, yaşadıkları ülkelerin siyasetinde artık aktif rol oynamaya başladı" dedi.

Şimşek, "Diyorlar ki bir Fransa'da yaşayan Tunuslular da bunu yapabilir, böyle bir lobi oluşturabilir. Bunun için bizim UETD olarak bu süreçte edindiğimiz tecrübelerden faydalanmak istiyorlar. İslam dünyası nasıl bir lider bekliyorsa, Avrupalı Müslümanlar da etrafında birleşecekleri bir halka arıyorlar. İnşallah o halkanın zincirlerini beraber oluşturacağız" diye konuştu.

Fransa'daki Cezayirliler Derneği Paris temsilcisi olan Cezayirli Rawi Benema ise Arap dünyasında Erdoğan'ın rolünün giderek derinleştiğini ve halklarının da siyasette Erdoğan gibi bir lider arayışında olduğunu dile getirdi.

Benema, UETD'nin Avrupa'daki Türk vatandaşlarını birleştirdiği gibi Faslı, Tunuslu, Mısırlı halkları da ortak bir çember etrafında toplama noktasında kendilerine yardım etmesi gerektiğini belirtti.

Benema "Avrupa'daki Müslümanların güçlerini birleştirmesi ve yaşadıkları ülkelerde siyasette aktif rol oynaması gerekiyor. Bunun için elimizde başarılı bir UETD örneği var. Onların 10 yılı aşkın süredir vermiş oldukları mücadeleden ilham almak ve faydalanmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir