Fransa’da sağın cumhurbaşkanı adayı belli oluyor

23 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Fransız sağını temsil edecek aday, yarın yapılacak ön seçimle belirlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa’da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağ partilerin adayı yarın yapılacak ön seçim ile belli olacak. İki turlu düzenlenen ön seçimde 7 aday yarışacak fakat mücadelenin eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eski başbakanlar Alain Juppe ve François Fillon arasında geçeceği belirtiliyor.

Sağ partilerin cumhurbaşkanı adayının belirleneceği ön seçim kampanya dönemi dün gece itibariyle sona erdi. Perşembe akşamı son kez televizyonlarda canlı yayınlanan açık oturumda kozlarını paylaşan aday adayları, dün akşam da ön seçimler öncesi son mitinglerini yaptı. Anketlerde son dakika tırmanışı gerçekleştiren ve büyük sürpriz yapan François Fillon, Paris’te 7 bin kişinin katıldığı bir toplantıda artık 1. sırada olduğunu açıkladı. Fillon konuşmasında seçimlerden sonra, “İflas etmiş bir Fransa bırakan Hollande ve yükselen aşırı sağ ile mücadele edeceğini” söyledi.

Son toplantısını ülkenin kuzeyindeki Lille şehrinde düzenleyen anketlerin favori ismi Alain Juppe ise popülist söylemlere karşı uyarılarda bulundu. Sarkozy ve Fillon’u hedef alan Juppe, her iki adayın geçmişte sebep oldukları yanlışlardan örnekler vererek “Fransa’nın güçlü ve temiz bir lidere ihtiyacı olduğunu” savundu. Juppe’ye göre Fransa’nın önünde 3 önemli önceliği olmalı: Eğitim, istihdam ve güçlü bir devlet.

Libya lideri Kaddafi’den seçim yardımı aldığı iddialarına dair gelişmeler sonrası anketlerde düşüşe geçen Nicolas Sarkozy, son toplantısını ülkenin güneyinde bulunan Nimes’de düzenledi. 4 bine yakın taraftarına hitap eden Sarkozy, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son şans olduğuna işaret ederek “Eğer 2017’yi kaybedersek, Fransa için çok ağır sonuçları olacak” dedi.

Le Pen’in rakibi belli olacak

20 ve 27 Kasım tarihlerinde iki turlu olarak yapılacak ön seçimlerde 7 aday yarışacak. Favori adaylar olarak gösterilen Juppe, Sarkozy ve Fillon’un dışında, sağ parti eski başkanı Jean-François Cope, eski bakan Bruno Le Maire, eski Paris Belediye Başkan adayı Nathalie Kosciusko-Morizet ve Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Jean-Frederic Poisson sağın adayı olmak için yarışacak.

Uzmanlar, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışın aşırı sağ lider Marine Le Pen ve sağ bir aday arasında geçeceğini söylüyor. Sol partilerin oy oranının oldukça azaldığı kamuoyu yoklamalarına yansıyor. Bu durumda yarınki ön seçimin kazananı Le Pen’in karşısına çıkacak aday olarak görülüyor.

İktidardaki Sosyalist Parti’nin adayı, ocak ayında belli olacak. Sol parti adayı olarak Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls’in isimleri gündemde.

Bu konularda ilginizi çekebilir