Fransızların yüzde 67'si Türkiye'nin AB üyeliğine karşı

"OpinionWay" kuruluşu tarafından düzenlenen anket Fransız seçmenin üçte ikisinin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Fransa'da 7 Haziranda düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili yapılan bir kamuoyu araştırması, Fransız seçmenin üçte ikisinin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu ortaya koydu.

"OpinionWay" isimli araştırma kuruluşu tarafından siyasi gazeteler için düzenlenen ankete göre, seçmenlerin yüzde 67'si Türkiye'nin AB üyeliğine karşı.

Türkiye'nin AB üyeliğine destek verenlerin oranı yüzde 30 iken, karasızların oranı ise yüzde 3.

Araştırma, sağcı seçmenlerin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktığını, solcu seçmenlerin ise Türkiye'nin üyeliğine daha sıcak yaklaştığını ortaya koydu.

Anket, seçimlerde iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) listesinin oyların yüzde 27'sini, muhalefetteki Sosyalist Parti'nin listesinin ise oyların yüzde 22'sini alacağını ortaya koydu.

Yine aynı araştırmaya göre, sağcı Demokrasi Hareketi (MoDem) oyların yüzde 13'ünü alacak.

Seçimler sonucunda, 72 parlamenter Avrupa Parlamentosu'nda Fransa'yı temsil edecek.

Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım oranı yüzde 45'i geçmiyor. Hükümet, seçimlere katılım oranını teşvik etmek amacıyla hafta başı kamuoyunu bilgilendirme kampanyası başlatmıştı.

Seçimlerde yaşlı seçmenin sandıkta oy kullanma eğilimine devam etmesi, genç seçmenin ise bu seçime fazla ciddiye almaması, iktidardaki sağcı UMP için şans olarak yorumlanıyor.