Freedom House'dan 4 konuda uyarı

Freedom House'un Türkiye raporunda basına yapılan baskılara son verilmesi ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılması istendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Amerikan düşünce kuruluşu Freedom House, demokrasinin güçlenmesini sağlamak amacıyla Türk hükümetine "basına gözdağı vermeye yönelik çabaların" durdurulması, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılması, Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin değiştirilmesi ve TCK'nın 301. maddesinin kaldırılması tavsiyelerinde bulundu. 

Freedom House'un tarafından hazırlanan "Demokrasi Krizi: Türkiye'de Yolsuzluk, Medya ve Güç" başlıklı rapor Ankara Sheraton Hotel'de açıklandı. 

Raporda, Türk hükümeti, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) Türkiye'de ifade özgürlüğünün korunması ve bağımsız medyanın desteklenmesi amacıyla açık, kısa ve uzun vadeli tavsiyeler yer aldı. 

Raporun tanıtım toplantısına konuşmacı olarak katılan Freedom House Başkanı David J. Kramer, raporun tanıtım toplantısını Ankara'da yaparak Türkiye'ye verdikleri öneme dikkati çekti. Kramer, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) adaylığı sürecinde basın özgürlüğü alanında atması gereken adımların önemini hatırlattı.  

Kramer, ayrıca Türkiye'de hapiste bulunan gazeteci sayısına da işaret ederek, "Bu sayı endişe verici" dedi. 

Bir diğer konuşmacı dış politika uzmanı Carla Anne Robbins ise sansürün ve otosansürün gazeteciler üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. 

AB, ABD ve Türkiye'ye tavsiyeler 

Raporda; Türkiye, AB ve ABD'ye Türkiye'de ifade özgürlüğünün korunması ve bağımsız medyanın desteklenmesi amacıyla açık, kısa ve uzun vadeli tavsiyelerde bulunuluyor. 

Türkiye için yapılan tavsiyeler arasında, gazetecilerin sıklıkla yargılanmasına neden olduğu için Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılması, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220. maddesinin değiştirilmesi ve TCK'nın "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamayı" cezalandıran 301. maddesinin kaldırılması bulunuyor. 

AB'ye tavsiyeler bölümünde ise Türkler için vizesiz seyahatin bir an önce sağlanması ve Türkiye'de AB'nin kamu diplomasisi olanaklarının geliştirilmesi gibi öneriler sunuluyor. 

Öte yandan raporda, ABD'nin Türkiye'deki temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine yapacağı katkıların, Ortadoğu ve Avrupa'yı da etkileyeceğine değinilerek, ikili ilişkilerin bu bağlamda geliştirilmesinin önemi vurgulanıyor.