Froman: Kasımdan bu yana kriz derinleşti

ABD'nin Uluslararası Ekonomik İlişkilerden sorumlu Danışman Yardımcısı Mike Froman, Kasım ayındaki G-20 zirvesinden bu yana finansal krizin derinleştiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - ABD'nin Uluslararası Ekonomik İlişkilerden sorumlu Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Mike Froman, geçen yıl Kasım ayında Washington'da gerçekleştirilen G-20 zirvesinden bu yana finansal sıkıntının biraz daha derinleştiğini ve Londra'daki ikinci G-20 zirvesinde bu krizin nasıl atlatılacağının yanı sıra gelecekte tekrarlanmaması için yapılacakların ele alınacağını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Londra'daki G-20 zirvesiyle başlayacak Avrupa ziyaretini izleyen ve Beyaz Saray basın ekibine konuşan Froman, geçen Kasım ayında gerçekleştirilen G-20 zirvesinde, ABD'nin başında George W. Bush'un bulunduğunu ve şimdi yeni bir başkan ve yeni bir yaklaşımın mevcut olduğunu kaydetti.

Froman, "G-20 için liderler seviyesinde toplanılması sürpriz değil. Çünkü ortada bir kriz var ve G-20 ülkeleri, küresel ekonominin yüzde 85'ini temsil ediyorlar. Finansal piyasalarda gerginlik var" dedi.

Günümüzde bir ülkenin finansal probleminin diğerlerine de sıçradığına işaret eden Froman, uluslararası işbirliğinin kilit önemde olduğunu söyledi. Froman, zirvede, büyümenin yeniden sağlanması ve geniş çaplı bir düzenleyici reforma girilmesi konularının önemine de işaret etti.

Finansal sistemlerin onarılması, teşvik paketlerinin konulması, korumacılıktan kaçınma ve krizin gelişmekte olan ülkelere yayılmasının önlenmesini Froman, zirvenin öncelikleri arasında saydı. Mike Froman, "ABD burada, krize karşı neler yaptığını anlatacak ve başka ülkelerin de neler yaptığını dinleyecek" dedi. Uluslararası Para Fonunun (IMF) da, büyümenin yeniden sağlanabilmesi için bir rol oynaması gerektiğini vurgulayan Froman, Dünya Ticaret Örgütü gibi diğer uluslararası kuruluşların da korumacılığın takibi için cesaretlendirilebileceğini kaydetti.

G-20'nin liderler düzeyinde sürdürülüp sürdürülmemesi konusundaki sorulara karşılık Froman, "bu liderlerin karar vereceği bir şey" yanıtını verdi.