Fukuşima'dan 300 ton radyoaktif su sızdı

Yaklaşık 300 bin litre radyoaktif su sızıntısının olduğu santralde alarm seviyesi 1'den 3'e yükseltildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde radyoaktif su sızıntısının devam etmesi üzerine alarm seviyesinin 1'den 3'e yükseltildiği bildirildi.

Nükleer Düzenleme Kurulu yetkilisi Yukiko Fukui, santralde 19 Ağustos'tan bu yana devam eden radyoaktif su sızıntısının Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği'nde (İNES) "anomali"den "ciddi olay" seviyesine yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı.

Nükleer santrali işleten Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO) ise hasarlı reaktörler ve kullanılmış yakıt çubuklarını soğutmak için kullanılan suyun depolandığı havuzlardan yaklaşık 300 bin litre radyoaktif suyun sızdığını ve bunun bir kısmının yağmur oluklarından denize dökülmüş olabileceğini belirtti.

İNES'te, "Güvenlik açısından önemsiz (0)", "Anomali (1)", "Olay (2)", "Ciddi Olay (3)", "Yerel Sonuçları Olan Kaza (4)", "Geniş Sonuçları Olan Kaza (5)", "Ciddi Kaza (6)" ve "Büyük Kaza'dan (7)" oluşan 8 seviye bulunuyor.

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Üç reaktörün erimesi, radyasyon sızıntısına yol açmış ve bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.