G-20 zirvesi bugün Washington'da yapılacak

Zirvede, küresel finans krizine karşı çözüm yolları ve finans sisteminin rehabilitasyonuna yönelik öneriler tartışılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - G-20 grubu ülkelerinin, küresel finans krizine karşı çözüm yollarını ve finans sisteminin rehabilitasyonuna yönelik önerileri tartışacağı zirve toplantısı, ABD Başkanı George W. Bush'un ev sahipliğinde bugün yapılacak. Zirvede Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

Zirve çalışmaları, gün buyunca Ulusal Bina Müzesinde devam edecek. Zirvenin kapanışında ortak bir açıklama yayımlanması bekleniyor.

"Yeni para sistemleri de tartışılacak"

Öteyandan Küresel finansal krizin aşılması ve bir daha yaşanmaması amacıyla Washington'da başlayan G-20 zirvesinde, altın standardının da yer aldığı yeni para sistemleri de tartışılacak.

Mevcut finansal sistemin son krizde çözüm çıkartamaması üzerine, G-20 ülkeleri, Bretton Woods sistemini de gözden geçirecekler.

1944 yılında burada yapılan Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı ardından imzalanan Bretton Woods Anlaşması ile ortaya çıkan Bretton Woods sistemi uluslararası para sistemini belirledi ve IMF ile Dünya Bankası gibi kurumlar bu anlaşma ile ortaya çıktı.

Bretton Woods, doların işlerliğini uluslararası boyuta taşımış ve rezerv para niteliğinde altına benzer bir rol almasına sebep oldu.

ABD Doları, uluslararası mali işlemlerde egemen para haline geldi, bunun için dolar değeri altına oranla tanımlanan bir para haline getirildi. Diğer ülkeler de artık merkez bankalarında altın yerine dolar tutmaya başladılar.

Yeniden dönme tartışmalarının yaşandığı altın standardında kağıt para, istendiğinde sabit bir fiyatla altına çevrilebiliyor.

Hiçbir ülkede altın standardı uygulanmasa da milletlerarası seviyede altın standardı sistemi yürürlükte kalabiliyor.

Bu durumda, altının kendisi veya sabit fiyat üzerinden altına çevrilebilen bir para birimi milletlerarası ödeme aracı olarak kullanılıyor.

Bu sistemde, ülkeler arasındaki döviz kurları sabittir. Döviz kurları, altının bir ülkeden ötekine taşınma maliyetini aşarak sabit altın paritesinin üzerine çıkar veya altına düşerse, kurlar resmi seviyeye dönünceye kadar, ülkeden ülkeye büyük miktarlarda altın sikke ve külçe giriş veya çıkışı gerçekleşiyor.

Altın standardı ilk defa 1821'de İngiltere'de kondu.

Birçok devre geçirdikten sonra 1937'ye gelindiğinde tam altın standardını sürdüren hiçbir ülke kalmadı.

Uzmanlar, uluslararası ticaretin gelişmiş olması ve altın rezervlerinin de yetersizliği nedeniyle, altın standardının uygulanması ihtimalinin zayıf olduğunu vurguluyor.

ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama'nın da, altın standardına karşı olduğu belirtiliyor.

"Türkiye'nin katılmasından dolayı memnunuz"

Bu arada zirve konusunda perşembe günü gazetecilere bilgi veren ABD'nin uluslararası işlerden sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı Dave McCormick, Türkiye'nin katılımına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin zirvede yer alacak olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.

McCormick, "Türkiye'nin katılmasından dolayı memnunuz. Türkiye, G-20'nin bir üyesi ve G-20'nin bütün liderlerini davet ettik. Türk liderinin ve diğer liderlerin, tartışmaya katkıda bulunmalarını ve ilkelerin ve bu ilkeleri uygulayacağımız eylemlerin belirlenmesine yardım etmelerini bekliyoruz" dedi.

McCormick, Washington'daki zirvenin, daha sonra devam edecek toplantılar dizisinin ilk parçasını oluşturacağını kaydetti.

G-20'nın üyeleri arasında, aynı zamanda sanayileşmiş ülkeler grubu G-7'yi oluşturan ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın yanı sıra Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği yer alıyor.

Zirveye, ABD Başkanlığına seçilen ancak göreve 20 Ocak 2009'da baslayacak olan Barack Obama katılmayacak.