G-7 toplantısı, güven inşa etmeyi planlıyor

Dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip yedi ülkenin bir araya geldiği toplandı çalışma yemeğiyle resmen başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ROMA - Roma'da G-7 ülkelerinin ekonomi ve maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarının katılımıyla yapılan toplantının nihai deklarasyonu olarak hazırlanan taslak metin, küresel ekonomik kriz karşısında güvenin yeniden inşa edilebilmesini hedefliyor.

Dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip yedi ülkenin (G-7) ekonomi ve maliye bakanlarıyla merkez bankası başkanlarını Roma'da bir araya getiren toplantı, çalışma yemeğiyle resmen başladı.

Ev sahibi İtalya'nın Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti'nin Villa Madama'da verdiği yemekte, küresel ekonomik krizin nasıl göğüsleneceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunuluyor.

Tremonti, İtalya olarak toplantıdan beklentilerini, korumacılığın önlenmesi, ekonomik krizle mücadelede meşru standartlar belirlenmesi ve krize ortak çözümler bulunması şeklinde tanımladı.

Taslak metninin belli başlı unsurları

Deklarasyon taslağındaki belli başlı unsurlar; piyasaları normalleştirmeye yönelik acil önlemler, başta Uluslararası Para Fonu (IMF) olmak üzere uluslararası kuruluşların reforma tabi tutulması, korumacılıkla mücadele, muhtelif ülkeler arasında koordineli ve müşterek önlemlerden oluşuyor.

Taslak metinde, "güveni yeniden sağlamak, finans piyasalarındaki koşulları iyileştirmek, toparlanma ritmini hızlandırmak için acil eylemlerin gerektiği" belirtilerek, "mali piyasalar ve ekonomide istikrar sağlanmasına öncelik verilmesi" isteniyor.

Bu çerçevede, "güvenin yeniden inşası ve kredi güveninin temini için, likidite ve sermaye sağlanmasına ve de şirket bütçelerinin temizlenmesine devam edilmesi" gerektiğine de işaret ediliyor.

Büyüme ve istihdamın önemine dikkat çekilen deklarasyon taslağında, G-7 ülkelerinin, "büyüme ve istihdamın desteklenmesi için, gerekli tüm imkanları seferber etmeleri" öneriliyor.

Taslakta, küresel krizin korumacı eğilimlere yol açtığı ifade edilerek, "G-7/G-8 ülkeleri ekonomik eylem planı ve korumacı baskılarla mücadele için ortak ana ilkelerin özendirmek durumundadır" ifadesine de yer veriliyor.

Deklarasyon taslağında, "hisse senetlerinde aşırı oynaklığın önüne geçilmelidir" görüşü de yer alıyor.

Nihai deklarasyon taslağında, IMF'nin kaynaklarını artırmak suretiyle, "krizden en fazla etkilenen ülkelerdeki rolünü artırması" gerektiği de kaydediliyor.

Nihai deklarasyonun, bugün öğleden sonra, toplantı sonunda açıklanması bekleniyor.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi kuruluşlarının da katıldığı toplantıda oturum ve konuşmalar ise yarın yapılacak.

Toplantının yarın öğle saatlerinde bir nihai deklarasyonla son bulması öngörülüyor.