G-7 toplantısı sona erdi: Korumacılıktan kaçının

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip yedi ülkenin toplantısı, nihai deklarasyonun yayımlanmasıyla sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ROMA - Küresel ekonomik kriz için reçete arama amacıyla düzenlenen toplantı sonunda, krizle mücadelede korumacılıktan kaçınılması çağrısında bulunularak, piyasalarda istikrarın yeniden tesis edilmesi ise G-7 ülkeleri açısından "en öncelikli mesele" olarak nitelendi.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip yedi ülkenin (G-7) maliye ve ekonomi bakanlarının ve de merkez bankası başkanlarının Roma'da yaptıkları iki günlük toplantı, nihai deklarasyonun yayımlanmasıyla sona erdi.

Deklarasyonda, piyasaların ve ekonominin istikrarı açısından para birimleri ve hisse senetlerinde aşırı oynaklığın önlenmesi gerektiği görüşüne yer verildi.

Yayımlanan nihai deklarasyonda, "büyüme için küresel yatırımlara ve ticarete açık bir sistem"in şart olduğuna işaret edilerek, "G-7 ülkeleri, ekonominin gidişatını olumsuz etkileyecek korumacı önlemlere mani olmayı kararlaştırmıştır" ibaresine yer verildi.

G-7 ülkeleri, dünya genelindeki ekonomik durgunluğun 2009'un büyük bölümünde de süreceğine işaret ettikleri deklarasyonda, "vahim" diye niteledikleri söz konusu durgunlukla mücadelede kararlı olduklarını da kaydettiler.

Deklarasyona göre, G-7 ülkelerinin, büyüme ve istihdamı desteklemek için her türlü imkanı seferber etmeleri konusunda da mutabakat sağlandı.

Deklarasyonda, küresel ekonomik krizle mücadelede Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) beklenen rol ise "Reforma tabi tutulmuş, ek kaynaklarla güçlendirilmiş bir IMF'nin, mevcut krize etkin ve esnek çözümler üretmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varılmıştır" cümlesiyle vurgulandı.

Maliye bakanları, küresel ekonomik krizle mücadelede herkes tarafından paylaşılacak ortak ilkelerin saptanması konusunda da görüş birliğine vardılar. Nihai deklarasyonda, bu ortak ilkelerin belirlenmesi amacıyla dört ay içerisinde bir rapor hazırlanmasının kararlaştırıldığı belirtildi.