G-8 Zirvesi, Japonya'da başladı
Zirvede, iklim değişikliği, yükselen petrol fiyatları ve Zimbabve'deki gelişmeler gündemin ana konularını oluşturuyor
TOYAKO - G-8 Zirvesi, Japonya'nın Hokkaido Adası'nda başladı.
Toyako kentinde düzenlenen zirvenin ilk gününde, 7 Afrika ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, G-8 ülkeleri liderleriyle yemekte bir araya geldi. G-8 ülkeleri olan ABD, Japonya, Rusya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve Almanya'nın liderlerinin, Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Etiyopya, Gana, Nijerya, Senegal, Tanzanya liderleriyle düzenlenen yemekten sonra çalışma toplantısına geçtikleri belirtildi. 3 günlük zirve toplantısının ilk günününde yoksul ülkelere yapılacak kalkınma yardımı ile petrol ve gıda ürünleri fiyatlarının yükselişi konuları ele alınıyor. Zirvenin daha sonraki günlerinin önemli gündem maddesini de küresel ısıma oluşturacak.
"Ekonomik sorunlar en çok yoksulları vurdu"
İngiliz kuruluşu Oxfam'ın siyasi danışmanlarından Max Lawson, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido'daki zirvenin muhtemelen on yılın en önemli zirvesi olduğu yorumunu yaptı. Lawson, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın açık biçimde çoklu krizlerle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, ciddi ekonomik sorunların hem zenginleri hem de yoksulları etkilediğini, ancak en çok da yoksulları vurduğunu belirtti. Max Lawson, gıda ve yakıt fiyatlarındaki artışın yoksulları çok fazla etkilediğine işaret etti.
G-8'in 2005'te İskoçya'da yapılan zirvesinde liderler, yardımları 2010'a kadar iki katına çıkararak, yarısı Afrika için olmak üzere 50 milyar dolara yükseltme kararı almıştı. Zirvede verilen taahhütlerin yerine getirilmesini izleyen Afrika ilerleme kurulunun geçen ayki bir raporunda ise şu anki harcama planlarına göre G-8'in hedeflerinin 40 milyar dolar gerisinde kalacağı kaydedildi. Zirvenin yarınki bölümündeki görüşmelerde, ekonomik ve Kuzey Kore'nin nükleer programı ile Zimbabve'deki siyasi gerilim gibi siyasi sorunlar ele alınacak.
"Zimbabve'ye güçlü bir mesaj gönderilsin"
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, diğer G-8 liderlerine Zimbabve'ye güçlü bir mesaj gönderilmesi çağrısında bulundu. Brown, Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda ile yaptığı görüşmede, Zimbabve'de demokrasinin korunmasının sağlanması için G-8'in güçlü bir mesaj göndermesi gerektiğini düşündüğünü kaydetti. Japon yetkililere göre Fukuda, Zimbabve'deki durumdan kendisinin de kaygı duyduğunu belirterek, G-8'in bir mesaj göndermesine katıldığını söyledi.
Zirveye protestolar
Öte yandan, protestocuların, zirve yerine yaklaşmak için polis hattını sık sık yarmaya çalıştığı, ancak güvenlik güçleri tarafından geri döndürüldüğü haber veriliyor. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, 21 bin polisin konuşlandırıldığı Hokkaido'da protestoların, daha önceki zirvelerin aksine çok az gözaltı olayları dışında kolaylıkla dizginlendiği belirtiliyor. Ulaşımın zor ve pahalı olduğu zirve yerinde birkaç bin protestocudan çok daha fazla polisin bulunduğuna dikkat çekiliyor.