G20 öncesinde gayri resmi zirve

G20 Zirvesi öncesinde, ortak pozisyon belirlemek için 17 Eylülde Brüksel'de gayri resmi toplantı yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL/STOCKHOLM - Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, Türkiye'nin de katılımıyla ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılacak G20 Zirvesi öncesinde, ortak pozisyon belirlemek için 17 Eylülde Brüksel'de gayri resmi toplanacak.

AB Dönem Başkanı İsveç'in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, yaptığı açıklamada, G20 Zirvesi'nin, genel ekonomik durumu, mali sektörde maaş ve bonusları, mali piyasaların düzenlenmesi ve denetlenmesini tartışacağını belirtti.

Reinfeldt, ayrıca G20 Zirvesi'nde, IMF'nin kaynak ve yönetimi, istihdam yaratılması, enerji verimliliği ve ticari müzakereler konularının yanı sıra düşük gelir seviyesindeki ülkelere desteğin artırılması konularının da ele alınacağını bildirdi.

Tüm bu soru ve önerilerin 24-25 Eylülde ABD'nin Pittsburg kentindeki zirve öncesinde tartışılmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Reinfeldt, böylece AB'nin G20 Zirvesi'nde ortak ve güçlü bir pozisyonu olacağını ve tek ses olarak konuşacağını ifade etti.

İsveç Temmuz ayında AB dönem başkanlığını devralırken üye ülkelerden talep gelmesi halinde G20 öncesinde zirve toplanmasına yeşil ışık yakmıştı.