G20'ye baskımız yok

Geithner, Hindistan'ın iç tüketim öncülüğündeki büyümesinin ve döviz kuru karşısındaki esnekliğinin örnek teşkil ettiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUMBAI - ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Hindistan'ın iç tüketim öncülüğündeki büyümesinin ve döviz kuru karşısındaki esnekliğinin, "sürdürülebilir gelişmekte olan ekonomi" için örnek teşkil ettiğini belirtti.

Geithner, Hindistan Times gazetesinde yer alan görüşlerinde, devasa ticaret fazlasından ve açıktan kaçınarak Hindistan'ın küresel büyümenin dengeye kavuşması için kendi payına düşeni yaptığını ifade etti.

Hindistan'ın iç tüketim öncülüğündeki büyümesinin, döviz kuru esnekliği eşliğinde yaşandığını belirten Geithner, isim vermeden Çin politikalarını eleştirdi. Geithner, gelişmekte olan ekonomilerin, piyasa tarafından belirlenen döviz kuruna doğru gitmeleri gerektiğine işaret ederek, ayrıca, yapısal reformlar yoluyla iç talebin canlandırılması gerektiğini kaydetti.

ABD ve Hindistan dün 10 milyar dolar tutarında ticaret anlaşması imzaladı. ABD Başkanı Barack Obama, iki ülke arasında 10 milyar dolar değerinde yaklaşık 20 ticaret anlaşmasının yapıldığını, söz konusu anlaşmaların, ABD'de yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlamasının beklendiğini ifade etti.

ABD'nin Çin'e baskısı sürüyor

Para birimi yuanın daha hızlı değer kazanmasına izin verip ticaret fazlasını geriletmesi konusunda ABD'nin Çin'e baskısı sürüyor.

ABD'li ihracatçılar ve politikacıların yanı sıra Uluslararası Para Fonu (IMF) da Çinli ihracatçılara fiyat avantajı sağlayacak biçimde yuanın değerinin oldukça altında seyrettiğini düşünüyor.

Çin, Fed'in geçen hafta açıkladığı piyasaya 600 milyar dolar likidite sağlayacak paketi, doları zayıflatacağı ve gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını artıracağı gerekçesiyle eleştiriyor. Bu eleştirilere, Çin'in yanı sıra Almanya, Brezilya, Güney Afrika gibi birçok ülke de katılıyor.

Ancak bu gerilimi Çin Maliye Bakan Yardımcısı Wang Jun bir parça düşürdü. Wang, parasal genişleme programının ABD'nin büyümesini artıracağını, bunun da küresel toparlanma için önemli olduğunu söyledi.

Öte yandan, Geithner, ABD'nin G20 liderlerine, dış ticaret açığı veya fazlasının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 4'ünü geçmemesi yönünde limit konulması konusunda baskı yapacağı iddialarını reddetti.

Çin'in dış ticaret fazlasının bu yıl GSYH'sinin yüzde 5'i civarında olması ve bunun gelecek 3 ile 5 yıl içinde yüzde 4'e düşmesi bekleniyor. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir