G20’de gündem ekonomi ancak terör ve göçmenler de masada

G20 Türkiye’nin dönem başkanlığı 15-16 Kasım’da Antalya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evsahipliğini yapacağı liderler zirvesi ile son bulacak. Zirvede küresel ekonomi, büyüme, istihdam, yatırımlar, finansal düzenlemeler, vergiler gibi pek çok ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin dönem başkanlığını yürüttüğü G20 liderler zirvesi büyüme, yatırımlar, KOBİ’lerin güçlendirilmesi, kapsayıcılık ve alınan kararların uygulanması başlıklarını içeren ekonomi gündemiyle toplanacak olsa da, Türkiye’nin girişimi ile gündeme alınan Suriye krizi ve mülteciler ile terörizm konularının da ön plana çıkması bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan evsahipliğini üstleniyor 

Geçen yıl Aralık’ta G20 dönem başkanlığını üstlenen Türkiye, yıl boyunca G20 maliye bakanları, merkez bankası başkanları, enerji bakanları, çalışma bakanları toplantılarının yanı sıra; kadın, sendikalar ve iş dünyası temsilcilerini biraraya getiren toplantılara ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin dönem başkanlığı 15-16 Kasım’da Antalya’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın evsahipliğini yapacağı liderler zirvesi ile son bulacak ve yeni dönem başkanı Çin olacak. Zirve sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılımcı liderlere bir resepsiyon vermesi beklenirken; zirvede küresel ekonomi, büyüme, istihdam stratejileri, yatırımlar, finansal düzenlemeler, uluslararası vergi gündemi, yolsuzlukla mücadele, IMF reformu, ticaret ve enerji başlıklarının ele alınacağı oturumlar düzenlenecek. 

Antalya Zirvesi’ne aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, İngiltere Başbakanı David Cameron, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz’in de bulunduğu dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin liderlerinin yanı sıra Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve IMF temsilcileri de katılacak. 

2030’a kadar 70-90 trilyon $ altyapı harcaması gerek 

Zirvenin gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Bilhassa yüzde 2’lik global büyüme hedefl erine ulaşılması için tüm ülkelerin çalışmasını takip ettik, ediyoruz. Küresel büyümenin motor gücü yatırımlardır. Ticaretin artırılması ve altyapı eksiklerinin giderilmesi yönünde ortak adımlar atılmasına ihtiyaç var. Hem gelişmiş hem gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin 2030’a kadar 70 ila 90 trilyon dolar arasında altyapı yatırımına ihtiyacı var...Genç ve kadın istihdamına özel önem verilmesi gerekli. Ekonominin belkemiği olan KOBİ’lerin güçlendirilmesi gerekiyor. Biz tüm bu konuları kapsayıcılık başlığı altında Antalya zirvesinde gündeme getiriyoruz” dedi. G20 liderler zirvesi genellikle ekonomik meselelerin ele alındığı bir platform olmakla birlikte Türkiye dönem başkanı olarak Suriye krizinin yanı sıra göçmenler ve terörizm konusunun da zirve gündemine eklenmesini istedi. 

Suriye meselesi ekonomik sonuçlar da doğruyor 

“Suriye meselesi insani ve terör boyutunun yanı sıra ekonomik sonuçlar da doğuruyor” diyen Erdoğan, “Bizim G20 gündemine Suriye ve Irak meselesini dahil etmemiz platformun asıl amacına aykırı değildir. Bu yapının sahip olduğu kapsamlı ve etkin temsil gücü ile daha etkin rol oynaması tüm insanların hayrına olacak” dedi. 

Suriye, mülteciler ve terörizm konularının Erdoğan’ın ilk gün liderlere vereceği çalışma yemeğinde ele alınması beklenirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Her G20 zirvesinden sonra sonuç bildirgesi yayınlanıyor. Göç ve terör meselesi de bu bildirgeye yansıtılacak... Bu sıcak konular Antalya’da ele alınacak. Ama kimse Antalya’da Suriye meselesini çözeceğiz diye bir beklentiye girmesin” değerlendirmesinde bulundu. 

G20 zirvesi Cumartesi günü Viyana’da yapılacak 3. Suriye konulu toplantıdan bir gün sonra gerçekleşeceği için Viyana zirvesinde tartışılan ana unsurların burada da liderler düzeyinde gündeme gelmesi bekleniyor. ABD, Rusya, Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelerin dışişleri bakanları geçtiğimiz haftalarda Viyana’da Suriye krizine siyasi çözüm konulu toplantıda biraraya gelmiş, ancak özellikle Esad’ın geleceği konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle bir sonuca ulaşılamamıştı. 

Rusya’nın son olarak Suriye’de 18 aylık bir reform süreci başlatılması, bunun sonunda seçimlerin yapılması ve bu seçimde Esad’ın da aday olmasına olanak sağlayabilecek yeni bir öneri hazırlığı içinde olduğu iddia edilmişti.

Erdoğan'ın çantasında önemli projeler var

Obama ile görüşmede ağırlık Suriye’de

G20 zirvesinde yapılacak oturumlar ve çıkacak sonuç bildirgesi kadar Erdoğan’ın katılımcı liderlerle yapacağı ikili görüşmeler ve bu görüşmelerde ele alınacak konular da önemli olacak. Erdoğan’ın Obama ile görüşmesinde ana gündem maddesini Suriye krizi, İslam Devleti ile mücadelede atılabilecek ortak adımlar ve özellikle Türkiye’nin Suriye konusundaki hassasiyetleri oluşturacak. Türk yetkililer, Erdoğan’ın görüşmede ABD’nin İslam Devleti ile mücadele eden gruplara yaptığı silah yardımının Suriye’nin kuzeyindeki Kürt gruplardan olan ve Türkiye’nin “terör örgütü” olarak tanımladığı PYD’ye gitmemesi konusundaki hassasiyetini ilk ağızdan ileteceğini belirtiyor.

Putin ile görüşme enerjiye yoğunlaşacak

Putin-Erdoğan görüşmesinin ise her zamankinden daha “gergin” geçmesi bekleniyor. Zira Erdoğan, Rusya’nın Suriye’deki askeri faaliyetlerinden ve Türk hava sahasının Rus uçaklarınca ihlal edilmesinden duyduğu rahatsızlığı açık bir şekilde ifade etmiş ve Putin’e “kırgın” olduğunu ifade etmişti. Siyasi meselelerdeki görüş ayrılıklarına karşın Putin- Erdoğan görüşmesinde özellikle Türk Akımı projesi ve Rus doğalgazının fiyatı gibi enerji başlıkları da ele alınacak.

Merkel ile mülteci sorunu masaya yatırılacak

Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İngiltere başbakanı Cameron ile görüşmelerinde ana gündem maddesinin ise Türkiye’yi ve son aylarda Avrupa ülkelerini derinden etkileyen mülteci meselesi ve ortak çözüm yolları olması bekleniyor.

Jinping ile füze projesi ele alınacak

Erdoğan’ın Çin Devlet Başkanı Xi ile görüşmesinde Suriye meselesi, iki ülke arasında uzun süredir müzakereleri süren uzun menzilli füze projesinin de gündeme gelmesi beklenirken; Erdoğan’ın Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşmesinde de Sinop’taki nükleer santrali inşa edecek Japonya’nın İğneada’da yapılması planlanan üçüncü nükleer santralde oynayabileceği rol gündeme gelebilir.

Zirve öncesinde 'işsizlik, ücretler' oturumu

G20 Liderler Zirvesi öncesinde Limak Atlantis Otel’de düzenlenen L20 toplantısındaki “Eşitsizlik, İşsizlik, Ücretler” isimli oturumda, Türkİş Genel Başkanı Atalay, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Başkanı Joao Antonio Felicio ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan birer konuşma yaptı. L20’nin ve tüm G20 ülkelerinin güçlü bir sosyal koruma, asgari ücret sistemi ile toplu pazarlık sistemini talep ettiklerini aktaran Atalay, ücretlerin ve çalışan kesimin satın alma gücünün artırılması, iç talebin canlandırılması gerektiğini, istihdam yaratacak büyük alt yapı yatırımlarının zorunlu olduğunu ifade ettiklerini de kaydetti. Atalay, "G20 ülkeleri, Suriyeli mülteciler konusunda daha fazla sorumluluk almak zorunda" dedi. ITUC Başkanı Felicio ise L20’nin bir çözüm olduğunu, bu çözüm sayesinde nüfusun çoğunluğunun ve beklentilerinin dikkate alındığını söyledi. Arslan da G20 ve L20’nin önemine işaret ederek, bu organizasyonların Türkiye için siyasi ve ekonomik anlamda etkisini anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir