Gazprom, Özbekistan'da üretimini artırdı

Rus şirketi Gazprom, 2015 yılında Şahpahta'daki doğalgaz üretimini 20 milyon metreküp artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özbekistan'da doğalgaz üretimi yapan Rus Gazprom, geçen sene ülkedeki üretimi yüzde 6 artırdı.

Özbekistan'da doğalgaz üretiminde bulunan Gazprom International'dan yapılan açıklamada, 2015 yılında şirketin ülkedeki Şahpahta ocağında 350 milyon metreküp doğalgaz ürettiği kaydedilirken bunun 2014 yılına kıyasla yüzde 6 (20 milyon metreküp) daha fazla olduğu belirtildi.

Açıklamada, ülkenin kuzey batısındaki Şahpahta ocağında şirketin işlettiği doğalgaz kuyu sayısının 24'e ulaştığı kaydedildi ve bu kuyulardan günlük ortalama 1 milyon metreküp üretim gerçekleştirildiğine vurgu yapıldı.

Toplam rezervinin  8 milyar metreküp olduğu tahmin edilen Şahpahta'ta 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Gazprom, söz konusu ocaktan şimdiye kadar 3,2 milyar metreküp doğalgaz üretti.

Üretimin yanı sıra 2014'te 4 milyar metreküp Özbek gazını da satın alan Gazprom, geçtiğimiz yıl  bu miktarın dörtte biri kadar alımda bulunmuştu.

Yıllık ortalama 60 milyar metreküpten fazla doğalgazın üretildiği Özbekistan'da, bu doğalgazın önemli bir kısmı ülke içinde tüketilirken, artan kısmı Çin ve Rusya'ya ihraç ediliyor.