Gazprom, tazminat talebini karşılamaya hazır
Rus Nezavisimaya gazetesinde Gazprom'un Bulgaristan'ın tazminat talebini karşılamaya hazır olduğu bildirildi
MOSKOVA - Rus Gazprom'un, Ukrayna Naftogaz şirketiyle yaşadığı doğal krizi yüzünden günlerce gaz alamayan Bulgaristan'ın tazminat talebini karşılamaya hazır olduğu bildirildi.
Rus Nezavisimaya gazetesinde "Gazprom Her Şeyi Karşılayacak" başlığıyla yayımlanan haberde, Bulgaristan'ın 250 milyon euroluk tazminat talebini peşin para, ucuz fiyata doğal gaz veya üçüncü bir ülkedeki Rus doğal gazına erişim hakkı (Mavi Akım'dan gaz temini) şeklinde 3 değişik alternatifle ödenmesi önerisinde bulunduğu kaydedildi.
Sofya'nın krizin başında 86 milyon euro olan tazminat talebini 250 milyon euroya kadar yükselttiği belirtilen haberde, Gazprom'un Sofya'ya tazminat ödemesi halinde krizden olumsuz etkilenen ülkelerin de bu örneği izleyerek Gazprom'dan tazminat talebinde bulunabileceği ifade edildi.
Gazprom'un eski ortakların Alman Ruhrgaz'ın da söz konusu dönemde uğradığı zararları hesaplamakla meşgul olduğu vurgulanan haberde, şirket başkanının Gazprom ile anlaşmalarındaki kesin maddelere dayanarak zararların tespit edileceğini ve ardından mutlaka Gazprom ile görüşecekleri açıklamasını yaptığı kaydedildi.
Haberde, Avusturya'nın OMV doğal gaz şirketinin ise Almanya'dan farklı olarak Rus Gazprom aleyhine dava açmayacağını, OMV'nin yaptığı açıklamada Ukrayna'nın transiti kesmesinden dolayı gaz kesintisinin meydana geldiği yolundaki açıklama hatırlatıldı.
"Aspirin Yedekleyin"
Vremya Novostey gazetesinde de, "Aspirin Yedekleyin" başlığıyla yayımlanan haberde Portekiz ve İspanya'nın Rus doğal gazına bağımlılığı azaltacak yeni boru hatları üzerinde çalıştığına ve bu konudaki somut ilerleme sağlamaya çok yakın olduğuna dikkat çekildi.
Rus "Gazeta" gazetesinde de, "Gazprom Kayıp Hacimleri Karşılayacak" başlığıyla yayımlanan haberde, Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany'nin Rusya Başbakan Yardımcısı Viktor Zubkov ile görüşmesinde gaz kesintisinden dolayı uğradıkları zararın temini için sadece Moskova'ya değil, Kiev'e karşı dava açacaklarını söylediğini duyurdu.
Sırbistan'ın da gaz krizinden 220 milyon euro zararı olduğu ve bunun için Ukrayna'ya karşı tazminat talebinde bulunacağı açıklaması yaptığı belirtilen haberde, Gazprom'a karşı açılacak davaların Ukrayna Naftogaz şirketine yöneltilmesi halinde Kiev'in gaz krizinden kaynaklanan zararının 4 milyar euroya ulaşabileceği kaydedildi.
Rus Vedomosti gazetesi de Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz anlaşmasının 11 yıllık olduğunu hatırlatarak, ancak Kiev'in bu anlaşma hükümlerine ancak yıl sonuna kadar dayanabileceğini ve yıl sonunda anlaşmanın yenilenmesi talebinde bulunacağını iddia etti.
Haberde, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın Kiev'in aleyhine olduğunu ve Ukrayna'nın bu yaz sonunda mutlaka görüşmelerin yenilenmesini isteyeceğini savundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun Ekonomi Danışmanı Aleksandır Şlapak yaptığı açıklamada, 2009'un yaz sonunu beklemeden Gazprom ile Naftoaz'ın anlaşmada değişiklikler yapması gerektiğini söyledi.
Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'nun Ekonomi Danışmanı Aleksandır Gudima da yaptığı açıklamada, Şlapak'ın açıklamasının anlaşmayı hiçbir şekilde etkileyemeyeceğini söyledi.