Gazze'de ateşkes sağlandı

Gazze'de ateşkes sağlanması için İsrail ile Filistinli partiler arasında Mısır'ın arabuluculuğunda yapılan ateşkes görüşmelerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZZE - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinli gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlandığını açıkladı.

Abbas, ateşkesin yerel saatle 19.00'da başlayacağını söyledi.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında Mısır'ın arabuluculuğunda yapılan görüşmelerde "kararlaştırılan ateşkesin" başladığı bildirilmişti.

Filistinli kaynaklardan alınan bilgiye göre, ilan edilecek ateşkesle eş zamanlı olarak sınır kapıları açılacak ve Filistinli balıkçıların avlanma sahası 6 mile çıkarılacak.

Kaynaklar, ardından da Filistinli tutuklular ile hava ve deniz limanları konularının görüleşeceğini ifade etti.

Öte yandan Hamas lideri Halid Meşal, Başbakan Erdoğan'ı arayarak ateşkesle ilgili bilgi verdi.

Ateşkes koşulları 

Mısır, İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan kalıcı ateşkes anlaşmasının maddelerini açıkladı. 

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ''Mısır, masum insanların ölmemesi ve daha fazla kan akmaması için İsrail ve Filistin direniş gruplarını kapsamlı ateşkese çağırmıştır'' ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, kalıcı ateşkes anlaşmasının "Gazze ile İsrail arasındaki sınır kapılarının açılması, insani yardımların ve yapı malzemelerinin Gazze'ye geçişine izin verilmesi, denizde avlanma alanının 6 mile çıkarılması ve diğer konularda taraflar arasındaki dolaylı müzakerelerin devam etmesi" maddeleri üzerinde gerçekleştiği kaydedildi. 

Açıklama metninde ayrıca, "Mısır, tarihi ve coğrafi gerçeklerin ona yüklediği rol, ulusal ve bölgesel sorumluluğuyla Filistin halkının isteklerinin gerçekleşmesi, liderlerinin desteklenmesi, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla bölgede barış ve istikrarın sağlanması konusundaki kararlılığını yinelemektedir. Mısır, ABD'nin de bu alanda sarfettiği çabaları övgüye değer bulmaktadır" vurgusu yapıldı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir