Gazze'de bilanço ağırlaşıyor

İsrail'in Gazze kentinin iç kesimindeki Deyr El Balah semtine açtığı ateş sonucu 10 Filistinli daha öldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

GAZZE/WASHINGTON/KUDÜS/BM - İsrail donanmasına bağlı savaş gemilerinden Gazze'ye açılan topçu ateş sonucu 10 Filistinli öldü.

Tıp görevlileri, İsrail gemilerinin Gazze kentinin iç kesimindeki Deyr El Balah semtine açtıkları ateş sonucu 10 Filistinlinin öldüğünü duyurdu.

Görgü tanıkları, İsrail gemilerinin bölgedeki bir sahile doğru ateş açtıklarını belirtti.

İsrail tankları Han Yunus'a girdi

İsrail tankları Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kasabasına girdi.

Görgü tanıklarının AFP muhabirine anlattığına göre, tanklar tan yeri ağarırken taarruz helikopterlerinin desteğinde kasabanın doğusundaki Abassan el Kebir semtine girmeye başladı.

Tanıklar, tankların ateş açtığını, Hamas ve diğer grupların militanlarının da tankları hedef aldığını söyledi.

İsrail ordu sözcüsü ise, AFP muhabirine bu konuda "bilgisi olmadığını" söyledi.

Gazze Şeridi'nin en büyük şehri Han Yunus, Hamas'ın kalesi olarak biliniyor.

İsrail kendi askerlerini vurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde bir İsrail tankından yanlışlıkla açılan ateşte 3 askerin öldüğünü bildirdi.

Ordunun açıklamasında, İsrail askerlerinin işgal ettiği binaya açılan topçu ateşinde ateşinde 4'ü ağır 24 İsrail askerinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail ordusuna göre, Hamas'a karşı kara harekatının başladığı cumartesi gününden bu yana ölen asker sayısı 4'e çıktı.

Obama Gazze'deki duruma ilişkin konuşmuyor

ABD'de bu ay yemin töreninden sonra başkanlık görevini devralacak Barack Obama, Gazze'deki durumla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Barack Obama, bu konuda bir açıklama yapmadığı ve ağırlığını koymadığı gerekçesiyle gelen eleştirilere karşılık, "ABD'nin bir tane başkanı var" dedi ve ABD Başkanı George W. Bush yönetimine işaret etti. Obama, 20 Ocak'taki yemin töreninden sonra Beyaz Saray'a geçecek.

Obama, bir soru üzerine, İsrail'in Gazze'deki kara operasyonunu ve Gazze'deki durumu yakından izlediğini, Bush yönetimi yetkilileriyle temasta olduğunu kaydetti.

Obama, "Ancak dış politika konularında ABD'den iki farklı kanaldan ses çıkmasının doğru olduğuna inanmıyorum" diye konuştu.

Ban'dan ateşkes önerisi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in kara operasyonunun sürdüğü Gazze'de acil ateşkesin sağlanması ve tarafların bu ateşkese tamamıyla uymaları gerektiğini söyledi.

Ban Ki-mun, BM'de temaslarını sürdüren Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Suudi Arabistan, Ürdün, Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanları ve diğer Arap ülkelerinin temsilcileriyle görüştü. Ban, toplantıda, Gazze'deki sivil halkın kendilerinin neden olmadığı son derece ağır bir travma geçirdiklerini bildirdi.

Gazze'deki krizin bölgede istikrarsızlığa yol açacağını belirten Ban, "İsrail'in askeri operasyonunu, Hamas'ın da roket saldırılarını sona erdirmesinde ısrarcı olmalıyız. Acilen kalıcı ve herkesin tamamıyla uyacağı bir ateşkes sağlanmalı" dedi.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'nin BM Ana Sözleşmesi (Şartı) gereğince sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kaydederek, "Konsey, bu krizin sona ermesini ve bölgede kalıcı barışı sağlamalıdır" diye konuştu.

Ban, toplantıdan sonra ise bir soru üzerine, yarın Washington'da ABD Başkanı George W. Bush ile görüşeceğini belirterek, krizin sona erdirilmesi konusuyla ilgili olarak Bush ile biraraya geleceğini kaydetti.

Gazze'de silahlar susmuyor