Gazze'deki ateşkes 2 saat sürdü!

İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenledi. İsrail, ateşkesin Hamas tarafından bozulduğunu iddia ederek, anlaşmayı sonlandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZZE - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün gece İsrail ile Hamas arasında üç günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamış, bugün sabah 08.00'de ateşkes kararı uygulanmaya başlamıştı. İsrail ateşkes ilanından yaklaşık iki saat sonra, İsrail tarafından Refah kentinin doğusuna açılan top ateşinde 40 Filistinli'nin öldürüldü. İsrail ise ateşkesin Hamas tarafından bozulduğunu öne sürdü.

Ateşkes öncesi 1 İsrailli subayı kaçırdılar

Hamas Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk, sabah saatlerinden açıklanan ateşkesten önce, 1 İsrailli subayı kaçırdıklarını bildirdi. 

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra,yaptığı açıklamada, İsrail'in ateşkesi, ilanından 2 saat sonra ihlal ettiğini belirtti. Bu nedenle İsrail'i kınayan Kudra, İsrail ordusunun Refah kentinde düzenlediği topçu saldırılarında, 40 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 10 kişinin yaralandığını belirtti. 

Görgü tanıkları da İsrail birliklerinin, Gazze Şeridi'nin sınır bölgelerinde bulunan bölgelerdeki halkı doğrudan hedef aldığını ifade etti. 

Öte yandan daha önce İsrail ordusunun Refah kentinin doğusunda tarım arazileri ve yerleşim birimlerinin hedef aldığı topçu saldırılarılarında ilk belirlemelere göre 3 kişinin yaralandığı kaydedilmişti. 

72 saatlik ateşkes kararı alındı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da İsrail ile bu sabah 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkes" konusunda anlaşmaya varıldığını bildirmişti. Mısır, bunun üzerine  İsrail ve Filistin'e, müzakereci heyetlerini Kahire'ye göndermeleri çağrısında bulunmuştu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir