GE'nin Türkiye'ye ilgisi sürüyor

General Electric Almanya Enerji Finans Direktörü (CFO) Collu, Türkiye GE için Avrupa'da kilit öneme sahip pazarlardan biri durumunda... Büyüme vizyonumuz var" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA-General Electric (GE) Almanya Enerji Finans Direktörü (CFO) Simone Collu, Türkiye'nin GE için Avrupa'da kilit öneme sahip pazarlardan biri durumunda olduğunu kaydetti. 

Geçtiğimiz ay Türkiye'deki enerji portföyünü satma kararı aldığını duyurmasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ABD'li enerji devi General Electric'in (GE),  Almanya Enerji Üst Finans Yöneticisi Simone Collu, "Türkiye GE için Avrupa'da kilit öneme sahip pazarlardan biri durumunda" dedi. 

Geçtiğimiz ay Rekabet Kurulu'nda yer alan duyuruda, Gama Enerji ve Gama Enerji İş Geliştirme şirketlerinde sahip olduğu yüzde 50'lik payı Gama Holding'e satmak için görüşmelere başladığını açıklayan Collu, "Bu konuda fazla yorum yapabileceğimi sanmıyorum. Fakat Türkiye GE için Avrupa'ta kilit öneme sahip pazarlardan biri durumunda... Büyüme vizyonumuz var," diyerek önümüzdeki dönem olası yatırımlara ilişkin açık kapı bırakıldığı işaretini verdi. 

General Energy ile Gama Holding arasındaki ortaklık 2007 yılında yüzde 50'lik hissenin satın alınmasıyla başlamıştı. İkili, enerji alanında bir çok önemli projeye imza atarken en önemli yatırımları inşaatı halen devam eden Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı oldu. 840 megavatlık santralin 2016 yılında işletmeye açılması bekleniyor. İkilinin yurtdışında da diğer firmalarla ortak olarak inşasını yaptığı bir çok hidroelektrik ve rüzgar santrali bulunuyor. 

"Enerji fiyatlarında herşeye hazırlıklı olmalıyız" 

Ukrayna ve Rusya arasında son günlerde artan tansiyonun enerji piyasasına yansımasının uzun süreli olmayacağını dile getiren Collu, şöyle dedi: 

"Müşterilerimiz de aslında fiyatların stabilize olmasını bekliyor. Bu, yatırımcıların yatırım yapabilmesi için temel göstergelerden biri durumunda... En nihayetinde piyasalarda büyük bir şok olacağını düşünmüyorum. Bu durumdan çıkış tabii ki kolay olmayacaktır."  

Batı dünyasında Rusya'ya uygulanması planlanan olası yaptırımların enerji piyasasında yıkıcı etkileri olmayacağını vurgulayan Collu, yine de son dönem Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimin etkisiyle enerji fiyatlarında herşeye hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti. 

Collu, "Şu an ne olabileceğini kimse bilemez. Yıkıcı etkileri olmasını beklemiyorum. Yaşananlar Avrupa'nın enerji kaynakları konusunda daha çok kendi kendine yetebilmesi konusunda etkili olacaktır. Bu anlamda Avrupa'da LNG yatırımları yaparak, alternatif tedarik edilmeye çalışılacaktır. Şu an itibariyle enerji fiyatı en öncelikli konu değil" diye konuştu. 

1948'den bu yana Türkiye'de 

Thomas Edison tarafından 1876 yılında kurulan General Electric (GE) elektronik ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 

Financial Times, şirketi 1999-2004 yılları arasında üst üste dünyanın en saygın şirketi olarak seçti.  Firma 1948 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor. 1948 yılında Koç Grubu ile gerçekleştirilen ilk önemli yatırım olan ampul fabrikasının kurulmasıyla başlayan GE'nin Türkiye'deki varlığı, şu anda, havacılık, enerji, aydınlatma, sağlık, ulaştırma ve Ar-Ge alanlarında önemli ilişkiler ve ortaklıkları kapsıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir