Geçen yıl 77 milyar euro kredi dağıttı

Avrupa Yatırım Bankası geçen yıl 77 milyar euro kredi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) geçen yıl yüzde 7 artışla 77 milyar euro kredi dağıttı. 

Lüksemburg merkezli AB bankasının kredilerinin 69 milyar eurosu üye ülkelere, 2,5 milyar eurosu aday ülkelere, 2,9 milyar eurosu AB'nin komşularına ve 2,6 milyar eurosu gelişmekte olan ülkelere ülkelerine verildi. 

İspanya 11,9 milyar euroyla AYB kredilerinden en çok faydalanan ülke olurken 10,9 milyar euroyla İtalya, 8,2 milyar euroyla Fransa, 7,7 milyar euroyla Almanya, 7 milyar euroyla İngiltere, 5,5 milyar euroyla Polonya, 2,2 milyar euroyla Hollanda ve 2,1 milyar euroyla Türkiye ilk sıralarda yer aldı. 

AYB Başkanı Werner Hoyer, düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonu'yla birlikte hayata geçirecekleri 315 milyar euroluk Avrupa Stratejik Yatırım Fonu'nun iddialı reformlarla desteklenmemesi halinde boşluğa düşeceği uyarısında bulundu. 

Hoyer, rekabet gücünü geri kazanması için Avrupa'nın bugünkünden daha iş dostu olması gerektiğini vurgulayarak "Avrupa'da yeterli sermaye var. Sorun güven eksikliği ve bürokrasi" dedi. 

Hoyer, AB'nin 130 milyar eurosu Ar-Ge, 100 milyar eurosu enerji hatları ve 55 milyar eurosu dijital altyapı olmak üzere yılda toplam 285 milyar euro ilave yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. 

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in seçim vaadi olan 315 milyar euroluk yatırım fonu için ayrılan 21 milyar euroluk başlangıç sermayesinin, kamu ve özel sektörün katkısıyla 3 yılda 15'e katlanması hedefleniyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir