Gelecek nesillere petrol fonu güvencesi

Norveç Maliye Bakan Yardımcısı Paal Bjornestad, Norveç hükümetinin yaklaşık 1 trilyon dolarlık petrol fonu ile gelecek nesilleri garanti altına almak istediğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Norveç Maliye Bakan Yardımcısı Paal Bjornestad, "Norveç hükümeti, yaklaşık 1 trilyon dolarlık petrol fonu ile gelecek nesilleri garanti altına almak istiyor" dedi. 

Bjornestad yaptığı açıklamada, Norveç Merkez Bankası'na bağlı olan "Hükümet Emeklilik Fonu-Küresel" isimli petrol fonuyla ülkenin petrol gelirlerinin biriktirildiğini söyledi. 

Gelecek 20-30 yıl içerisinde Kuzey Denizi'nde bulunan petrol rezervlerinin tükenebileceğine dikkati çeken Bjornestad,  "Norveç hükümeti, yaklaşık 1 trilyon dolarlık petrol fonuyla gelecek nesilleri garanti altına almak istiyor" ifadesini kullandı. Bjornestad, gelecek nesiller ve hükümet giderlerinin de göz önünde bulundurularak gelirlerin fonda tutulacağını ve çeşitli yatırımlarla değerlendirilmesine devam edileceğini belirtti. 

Norveç hükümetinin petrol fonunu kullanmasının yasalarla sınırlandırıldığını anlatan Bjornestad, şöyle konuştu: 

"Hükümetimiz petrol fonu gelirlerinin yüzde 4'ünü kullanabilirken geriye kalan yüzde 96'lık kısmı biriktiriliyor. Norveç dışında 80'den fazla ülke ve 8 binden fazla firmaya biriktirilen yüzde 96'lık kısım ile yatırım yapıyoruz ve paramız sabit kalırken oradan elde ettiğimiz kazancı harcıyoruz. Fonun reel getirisini kullandığımız sürece, fon sonsuza kadar kalacaktır." 

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ragnar Torvik, hükümet için ayrılan fon bütçesinin, ülke içindeki özel sektör yatırımları için de kullanıldığını belirterek, "Petrolümüzün bir gün tükeneceğini biliyoruz ve bu fikri daima canlı tuttuk. Petrol gelirleriyle yaptığımız yatırımlardan elde ettiğimiz karı harcadığımız için fonumuz büyümeye devam edecek ve petrol tükendiğinde fon hala canlı kalacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Fonun geçmişi 1967'ye dayanıyor 

Norveç'te1967 yılında "Hükümet Emeklilik Fonu-Küresel" ismiyle kurulan fon, 2006 yılında petrol ve gaz gelirlerinin aktarıldığı bir sistemle petrol fonuna çevrildi. Avrupa'nın en büyük emeklilik fonuna dönüşen petrol fonu, kazancını emeklilik primlerinden değil, ülkenin petrol gelirlerinden sağlıyor.  

Norveç Merkez Bankası Haziran ayında petrol fonu toplam değerinin 885 milyar dolara ulaştığını duyurdu. 

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre Norveç, Avrupa'nın en büyük petrol üreticisi ve Rusya ile Katar'dan sonra dünyanın üçüncü en büyük doğalgaz ihracatçısı konumunda bulunuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir