Gelişen piyasaların gözü 'güçlü dolar'da

Berenberg Türkiye Ekonomisti Hungerland: Parasal genişlemenin sonlandırılmasıyla güçlenen dolar, gelişmekte olan piyasaların ihracatı için olumlu olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını normalleştirmeye başlaması, gelişmekte olan piyasalar için yeni bir sürecin başlangıcı olacak. 

Parasal genişlemeyi sonlandırma aşamasında olan Fed'in, faizleri arttıracağına yönelik beklentiler de gelişmekte olan piyasalarda belirsizliğe sebep oluyor. Sadece Fed'in para politikasını normalleştirmesi değil Japonya Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası'nın da (ECB) politikalarında geleneksel olmayan yollara başvurması, dikkatleri gelişmekte olan piyasalara çevirdi. 

 Capital Economics Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti David Rees, Fed'in para politikasında normalleşmeye başlamasıyla gelişmekte olan piyasalara sermaye girişinde azalma yaşandığını ve para birimlerinin dolar karşısında değer kaybı yaşadığını belirtti. 

Faiz arttırımıyla çıkan sermayeyi geri getirmenin daha zor hale geleceğini, bu durumun cari açığı yüksek olan ülkeler için önemli bir risk arz ettiğini dile getiren Rees, bu ülkelerin ithalatlarını da azaltmak zorunda kalabileceğini aktardı. 

Rees, ihracat temelli üretimi yoğun olan ülkelerin ise faiz arttırımından daha az etkileneceğini dile getirdi. 

'Güçlü dolar' beklentisi 

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf Fabian Hungerland ise parasal genişlemenin sona ermesinin gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkileyeceğini ancak gelişmekte olan piyasaların bu sayede yapısal reformlara daha fazla önem vereceğini vurguladı. 

Parasal genişlemenin bu piyasaların yapısal reformları ihmal etmesine sebep olduğunu bildiren Hungerland, parasal genişleme sona erdikten sonra yapısal reformların mecbur hale geleceğini kaydetti. 

Hungerland, daha güçlü doların ve faiz artışının gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkileyeceğini ancak değer kazanan doların gelişmekte olan piyasaların ihracatı için olumlu olacağını belirtti. 

Fed'in parasal politikasında normalleşmeye gitmesiyle gelişmekte olan piyasaların para birimlerinin zayıflayacağını anlatan Hungerland, ancak bu normalleşmeyle birlikte bu piyasaların makroekonomik disiplininin artacağını aktardı. 

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch de parasal genişlemenin sona ermesinin özellikle cari açığı yüksek olan piyasaları olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. 

Birch, sermaye çıkışıyla birlikte bu ülkelerde cari açığın daha ciddi bir hale gelebileceğini bildirdi. 

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise gelişmekte olan piyasaların çok azının parasal genişlemenin sonlandırılmasına uyum sağlayabileceğini aktardı. 

Gelişmekte olan piyasaların bir çoğunun parasal politikanın normalleşmesinden olumsuz etkileneceğini vurgulayan Maggio, özellikle bu piyasalarda dolarla borçlanmış olan şirketlerin zorlanacağını vurguladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir