Gelişen ülke borsalarında yeni zirve
Yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesiyle birlikte, gelişmekte olan ülke borsaları 8 ayın yeni zirvesini de gördü; BİST yüzde 2 primle kapandı.
Gelişmekte olan ülke borsaları yatırımcıların küresel düşük faiz ortamında yüksek getirili varlıklara yönelmelerinin etkisiyle dün 8 ayın zirvesini görmesinin ardından, bugün yeni bunu da aştı, para birimleri değer kazandı.
Almanya'nın ilk defa negatif getirili 10 yıllık tahvil ihraç etmesi ve Japonya'nın ekonomiyi destekleyici önlemlerin alacağı beklentileriyle beraber yatırımcılar neredeyse her gelişmekte olan ülke varlığına giriş yapıyorlar.
Gelişmiş ekonomilerdeki düşük faiz ortamı gelişmekte olan ülkelere de yayılıyor. Malezya Salı günü şaşırtıcı bir adım atarak yedi yıldır ilk defa faiz indirimine giderken, Singapur'da tahminlerin altında gerçekleşen ikinci çeyrek büyümesi merkez bankasının politika gevşetmek üzere baskı altında kalacağına işaret ediyor.
Credit Suisse gelişmekte olan piyasalar sabit getirili menkul kıymet stratejisti Kasper Bartholdy, "Küresel risk iştahında oldukça büyük bir atış söz konusu ve gelişmekte olan piyasa varlıklarına devam eden risk iştahı eğiliminin bir parçası" dedi.
Bartholdy, "Büyük risklerden bir tanesi de piyasaların para politikasının verdiği ipuçlarını yanlış değerlendirmesi...Ancak şimdilik ipuçları aynı yönü gösteriyor ve uzun süredir Brexit risklerine odaklanan piyasalar rahat bir nefes alıyor" şeklinde konuştu.
Art arda altıncı günde yükseldi
Gelişmekte olan ülke borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 üzeri primle art arda altıncı günde de yükselirken, geçen yıl kasım ayı başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Yatırımcıları gelişen ülke tahvillerini ellerinde tutmak için istedikleri ortalama ek getiri son bir yılın en dip seviyelerinde seyretti. Gelişen ülke tahvilleri ile ABD Hazine tahvilleri arasındaki getiri farkı 379 baz puanda seyrediyor
Para birimlerine bakılınca Güney Afrika parası birimi rand dolar karşısında yüzde 0.8 oranında değer kazanırken Rus rublesi yüzde 0.6 oranında yükseldi.
Türk hisseleri güçlü yükseldi
BIST-100 endeksi günü yüzde 1.56 yükselişle 82,589.76 puanda tamamladı.
Endekste sanayi hisseleri bankacılık hisselerine göre daha güçlü performans gösterirken; sanayi endeksi yüzde 2.19, bankacılık endeksi ise yüzde 0.81 primli kapandı.
Almanya'nın ilk defa negatif getirili 10 yıllık tahvil ihraç etmesi ve Japonya'nın ekonomiyi destekleyici önlemlerin alacağı beklentileriyle beraber yatırımcılar neredeyse her gelişmekte olan ülke varlığına giriş yapıyorlar.