Gençlik Olimpiyatları Trabzon'da başladı

Olimpiyat bayrağı Türkiye'de ilk kez dalgalanırken, 49 ülkeden sporcular madalya için yarışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON - 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, resmi açılış töreniyle başladı.

Hüseyin Avni Aker Stadı'nda yapılan açılış törenini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşolomidze, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçoğlu, milletvekilleri, davetliler ve vatandaşlar izledi.

Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği Başkanı Patrick Hickey, kısa bir konuşma yaparak Norveç'te yaşanan terör saldırıları nedeniyle herkesi saygı duruşuna davet etti.

Sporculara da seslenen Hickey, "Olimpiyatın keyfini ve Trabzon'un misafirperverliğinin tadını çıkarın" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda düzenlenen 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasının ardından "11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın resmi açılışını yaptı.                         

Törende Korhan Abay tarafından yapılan 'hoşgeldiniz' konuşmasının ardından ülkelerin tek tek sunumları ve tören geçişleri yapıldı. Norveçli sporcular, ülkelerinde yaşanan terör saldırısı dolayısıyla sol kollarına siyah bant takarak geçişlerini gerçekleştirdi. Oyunlara katılan 49 ülkenin sporcuları, 40 dakikayı aşan geçiş törenin ardından kale arkasında kendilerine ayrılan tribündeki yerlerini aldı.                      

EYOF'a en fazla katılımı ev sahibi Türkiye, 140 sporcuyla gerçekleştirdi. Geçiş törenine en son çıkan Türkiye kafilesi, izleyiciler tarafından büyük alkış aldı. Başbakan Erdoğan ve protokol üyeleri, Türk sporcuların geçişi sırasında ayağa kalkarak kafileyi alkışladı.

Türkiye'nin ardından oyunlara en fazla katılımı 114 sporcuyla Rusya Federasyonu yaparken, katılım sırasına göre üçüncü ülke 100 sporcuyla Sırbistan oldu.

Oyunların tanıtımında büyük görev üstelen 'Hamsi Maskotu' da tören geçişinde yer aldı. Türk sporcuların ardından 'Hamsi' kıyafeti giymiş 15 genç de geçiş yaptı.

Geçişlerin ardından renkli lazer gösterileri eşliğinde Mustafa Erdoğan'ın sanat yönetmenliğinde Anadolu Ateşi topluluğu üyeleri, EYOF gönüllüleri ve Karadeniz Teknik Üniversitesi kolbastı ekibinin de yer aldığı toplam bin 300 dansçı, 'Karadeniz'in kanatları ve Vira vira' adlı gösteriyi sundular.

Olimpiyat Bayrağı Türkiye'de ilk kez göndere çekildi. Daha sonra Furkan Şen sporcular, Ali Şakacı ise hakemler adına yemin etti.

9 branşı temsilen sporcular sahaya davet edildi. Olimpiyat meşalesi, Trabzonlu Avrupa Şampiyonu milli boksör Fatih Keleş tarafından Faroz Mahallesi'nden yola çıkarılarak Hüseyin Avni Aker Stadı'na getirildi.

Keleş, alkışlar eşliğinde meşaleyi daha sonra engelli yüzücü Beytullah Eroğlu'na verdi. Kolları olmayan Eroğlu, meşaleyi gövdesine bağlanan bir aparat aracılığıyla bir süre taşıdı. Daha sonra milli basketbolcu Nevriye Yılmaz, aldığı meşaleyi Trabzonlu dünya şampiyonu güreşçi Selçuk Çebi'ye teslim etti.

Çebi ve beraberindeki milli sporcular, 9 branşı temsil eden sporcularla sahanın ortasındaki havuzda olimpiyat ateşini yaktılar. Havuzda yanan ateşin ardından Hüseyin Avni Aker Stadı'nın dış bölümünde bulunan olimpiyat meşalesi bir mekanizmayla ateşlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir