General Motors 8,1 milyar doları geri ödedi

Şirket, 52 milyar doları ABD'den, 9,5 milyar doları da Kanada hükümetlerinden olmak üzere toplamda 61,5 milyar dolar yardım almıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DETROİT - General Motors (GM), ABD ve Kanada hükümetlerinden aldığı yardımların 8,1 milyar dolarını geri ödedi.

Şirket, 52 milyar doları ABD'den, 9,5 milyar doları da Kanada hükümetlerinden olmak üzere toplamda 61,5 milyar dolar yardım aldı.

Resesyon sırasında iflasa sürüklenen GM, iflas korumadan 10 Temmuz 2009'da çıktı.

GM Üst Yöneticisi (CEO) Ed Whitacre, yaptığı açıklamada, "İflas korumadan çıkmamızın üzerinden bir yıldan az süre geçmesine rağmen bu yardımları geri ödeme kabiliyetimiz 'yeni bir GM inşa etme planının işlediğini' gösteriyor" dedi.

Whitacre, GM'nin hükümet yardımlarına ihtiyaç duymasından ne hükümetlerin, ne vergi verenlerin ne de şirketin mutlu olmadığını söyledi.

Vauxhall ve Opel'i bünyesinde bulunduran GM'nin hala ABD'ye 45,3 milyar dolar ve Kanada'ya ise 8,1 milyar dolar borcu bulunuyor. GM'nin yüzde 61'ine ABD, yüzde 12'sine ise Kanada hükümetlerine sahip durumda.

Şirket, Aralık ve Mart aylarında da ABD hükümetine 2 milyar dolar ve Kanada'ya 384 milyon dolar geri ödeme yapmış ve tüm borçları Haziran ayına kadar ödeyeceği taahhüdünde bulunmuştu.

Geçen yıl iflas korumaya başvuran GM, ABD'de 14 fabrikasını kapatırken, mavi yakalı 65 binden fazla işçiyi de işten çıkarmalar ya da erken emeklilik önerileriyle işten çıkardı. Şirkette şu anda 40 bin kişi çalışıyor.

GM, geçen yıl temmuz-aralık aylarını kapsayan yılın ikinci yarısında 4,3 milyar dolar net zarar açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir