Global yatırımcı 2012'ye daha fazla nakitle girecek

Borç krizine dair artan endişeler yatırımcıların portföyünde ağırlığı değiştirdi. Avrupa, İngiltere, ABD ve Japonya'da para yöneticileriyle yapılan ankete göre yatırım portföyünde nakit ve hissenin payı arttı, tahvilin payı azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DIŞ HABERLER 
Avrupa'daki borç krizinin yarattığı kaygılarla sarsıntı geçen 2011 yılının ardından oynak bir piyasa dönemine hazırlanan yatırımcı, kendini korumak için likitli kalmayı tercih ediyor. Yatırımcıların 2012 yılına daha fazla nakit ile girdikleri ya da ucuz hisse senetlerine yöneldikleri görülüyor.
Borç krizine dair artan endişeler yatırımcıların portföyünde ağırlığı değiştirdi. Reuters anketine göre, 2012'ye hazırlanan ve borç krizine dair endişeleri artan yatırımcılar, aralık ayında nakit dengelerini yılın en yüksek seviyesine çıkardılar. Bazıları ise ucuz hisselere yöneldiler. ABD, Avrupa, İngiltere ve Japonya'da önde gelen 56 yatırım şirketiyle yapılan anketin sonuçları, tipik şekilde dengelenmiş bir portföyde nakit payının yüzde 6.6'ya yükselerek 2010 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye geldiği görüldü. Geçen ay bu oran yüzde 6.4 civarındaydı. 
Anket, hisselerin yatırım portföyündeki ağırlığının ise arttığını ortaya koydu. Özellikle ABD ve Japon yatırımcıların öncülüğünde hisse senedi yatırımlarının arttığı ve hisselerin payının yüzde 50.6'dan yüzde 51.3 ile temmuz ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıktığı görüldü. Tahvil payı ise mart ayından bu yana en düşük seviyeye geldi ve yüzde 35.3'ten yüzde 34.3'e indi. Kıta Avrupası‘nda fonlar nakdini 2011'in en yüksek seviyesine yükseltti, tahvil cinsinden varlıklarını ise, borç krizi nedeniyle olası bir iflas ya da Euro Bölgesi'nin dağılması tehdidine karşı kendilerini güvence altına almak amacıyla
azalttı. 
İngiltere dışındaki 17 Avrupalı varlık yönetimi şirketi, portföylerindeki varlıkların yüzde 10.5'ini nakit cinsinden tuttuğunu bildirdi. Söz konusu fonların nakit ağırlığı kasım ayındaki yüzde 9.9'un üzerinde çıkarken, Aralık 2010'a göre ise neredeyse ikiye katlandı. Hisse senedi yatırımlarının büyüklüğü ise yüzde 44 ile kasıma göre değişim göstermedi. ABD'li para yöneticilerinin portföyünde ise hisse senedi ağırlığının yüzde 66.8 ile aralıkta, tüm yılın en yüksek seviyesine yükseldiği görüldü. Japon fonlara bakıldığında, aç aydır ilk kez borsadaki yatırımlarının arttığı, tahvil alımlarının azaldığı dikkat çekti. İngiltere'de nakit talebi artarken, hisse senedi piyasalarındaki risklerin azaltıldığı görüldü.
Çinli para yöneticileri de nakitlerini artırıyor
15 yatırım fonuyla yapılan bir diğer anket de, global yatırım portföylerinde aralıkta ortalama nakit miktarının yükseldiğini ve nakit payının yüzde 1 artarak yüzde 10'un üzerine çıktığına işaret etti. İtalya ve Çin'de yapılan bağımsız araştırmalar da, bu ülkelerdeki para yöneticilerinin ellerindeki nakdi artırdıklarını ortaya koydu.
HSBC Varlık Yönetimi'nden yatırım uzmanı Alec Letchfield, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Gelecek yıl ekonomik büyümeye ilişkin karamsarlığa rağmen, hisse senedi piyasaları için uzun vadede iyimseriz. Bunun temelinde ise, hisselerin düşük değerlemesi ve birçok şirketin finansal açıdan güçlü bir pozisyona sahip olması yatıyor" dedi. Ancak Letchfield oynaklığın ve Euro Bölgesi'nde krizin derinleşmesi halinde aşağı yönlü risklerin artmasının mümkün olduğunu söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir