GM, 15 milyar doları alabilecek

Şirket, hükümetçe sağlanan 15 milyar dolarlık desteği 3 hafta içinde alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - New York Manhattan İflas Mahkemesi hakimi Robert Gerber, General Motors'un (GM) acil olarak 15 milyar dolar alabilmesine onay verdi.

Zamanlama açısından hayati önem taşıyan karar için Gerber'in geçici onayı, Detroit merkezli otomotiv üreticisine hükümetçe sağlanan toplam 33,3 milyar doların 15 milyar dolarının 3 hafta içinde elinde olabileceği anlamını taşıyor. 

Gerber, söz konusu miktar için nihai onayı 25 Haziran'da verecek.

Öte yandan, Gerber GM'nin satış oturumunun da 30 Haziran'da yapılmasına karar verdi.

Chrysler'in de benzer şekilde iflas koruma başvurusunu yapmasından 1 ay sonra satış oturumu yapılmıştı. 

GM'nin avukatlarından Harvey Miller, GM'nin mahkemeye mümkün olduğunca hızla gitmesinin önemine işaret ederek, otomotiv şirketinin sadece 2 milyar dolar nakit parası kaldığını hatırlattı. 

Miller, "Kaç müşteri iflas hayaleti görünen bir araç satın almak ister ki? Eğer iyileşme olacaksa, bunun mümkün olduğunca çabuk olmasının hayati önemi var" dedi.

Çin operasyonları etkilenmeyecek

GM'nin hızla gelişen operasyonlarının olduğu Çin'in, iflas sürecinden etkilenmeyeceği belirtildi.

GM Çin'in Yöneticisi Kevin Wale, ABD'deki fabrikalar kapanırken, Çin'de 5 yıl içinde yeni bir fabrika açmayı planladıklarını söyledi.

Wale, GM Çin'in 5 yıllık planı çerçevesinde, yıllık satışları ikiye katlamayı ve 30 yeni model üretmeyi planladıklarını ifade ederek, "Bizim operasyonlarımız ayrı ve karlı, çok iyi fonlanmış durumda ve gelecekteki yatırımlar için de fonlarımızı oluşturduk. Büyüme aktivitemizde herhangi bir değişiklik beklemiyoruz" diye konuştu.

Çin'in en büyük otomobil üreticilerinden biri olan GM, bu yıl 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artışla 670 bin araç sattı. Sadece Mayıs ayındaki 156 binlik satış ise geçen yıl mayısa göre yüzde 75'lik bir artış anlamına geliyor. 

Hummer satılıyor

Öte yandan, GM arazi araçları üreten Hummer birimini satmak için prensipte anlaştı ancak alıcının ismi veya GM'nin, Hummer'ın satışından ne kadar alacağı açıklanmadı.

GM satışın bu yılın 3. çeyreğine yakın gerçekleşeceğini ve mühendislik, üretim ve ABD'deki bayiliklerde 3 bin kişiyi güvence altına alabileceği bildirildi.

Önerilen anlaşma uyarınca, geçiş dönemi olarak adlandırılan süreçte, GM, Hummer'a araç üretimi ve ticari servisler hizmetlerini vermeye ve Shreveport fabrikasında H3 ve H3T modellerinin montajını en az 2010 yılına kadar yapmayı sürdürecek.

GM 2008 yılında ABD'de bir yıl öncesine göre yüzde 51 düşüşle 27 bin 485 Hummer sattı. Hummerların fiyatları 31 bin dolardan başlıyor, seçeneklerine göre neredeyse 72 bin dolara kadar çıkıyor.