Goldman 2013'ü 'canlanma yılı' olarak gördü

Goldman kristal küreye baktı, 2013 'canlanma yılı' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dış Haberler
 
DÜNYA - Bazı ekonomistler 2013 için kabus senaryoları yazıyor ve gelecek yıl dünya ekonomisinin yeni şoklara hazır olması gerektiği uyarısı yapıyor. Ancak Amerikan finans kuruluşu Goldman Sachs, yeni yıl için daha iyimser tahminlerde bulunuyor. Goldman Sachs, kristal küresini çıkardı ve 2013'ün falına baktı. Goldman'a göre, yılın ilk dönemi iyi idare ediliderse sonraki aylarda küresel ekonomi toparlanacak.

Çünkü 2012'ye göre 2013'te ekonomiyi destekleyecek dinamikler daha güçlü. Üstelik yeni yılda Euro Bölgesi'nin küresel risk haritasında ağırlığı zayıflayacak. Goldman Sachs Asset Management Başkanı Jim O'Neill, hafta başında yaptığı açıklamada, global ekonominin 2013 yılında yüzde 3.6 ve 2014 yılında yüzde 4.1 büyümesini beklediklerini söylemişti. O'Neill, BRIC ülkelerinin 2013'den 2012'den daha iyi performans göstermelerini beklediğini ifade ederken, 2013'de BRIC ülkelerinde GSYH'nın yüzde 6.9 artabileceğini ifade etmişti. O'Neill, BRIC ülkelerinin toplam GSYH'lerinin 2014'de ABD'nin GSYH büyüklüğünü geçmelerini beklediğini de kaydetmişti. 
 
Goldman'a göre 2013 yılında küresel ekonomide izlenmesi gereken temalar şöyle: 
 
1. Küresel büyüme: Kamburdan kurtulunca yol açılacak 
 
[PAGE]
1. Küresel büyüme: Kamburdan kurtulunca yol açılacak 
 
Analistler 2013 başında zayıf büyüme tahmininde bulunuyor fakat bu dönem başarılı bir şekilde idare edilirse, dünya ekonomisi yılın ilk yarısında büyümeye yönelik risklerden kurtulur ve sürdürülebilir canlanma görebiliriz. Goldman Sachs, 2013'te Amerikan ekonomisinin yüzde 2 büyümesini, Euro Bölgesi'nin resesyona yakın bir büyüme göstermesini, Çin'de ise ekonomik büyümenin son 10 yılın ortalamasının altında kalmasını bekliyor. Ancak analistler, 2012 yılına göre önemli farklılıklar bulunduğuna dikkat çekiyor. ''ABD konut ve istihdam piyasasındaki iyileşme, küresel enerji arzında gevşeme ve gelişmiş ekonomilerde büyümeye alan açılması" gibi temel farklılıklar bulunuyor. Golmand, 'Kamburdan kurtulunca yol açılacak' değerlendirmesinde bulunuyor ve ekonomik büyümede iyileşmenin 2014 ve sonrasında da devam edeceğini öngörüyor. 
 
2. ABD konut piyasasında istikrar ve özel sektörde iyileşme 
 
Konut sektörü bu yıl canlandı ve bu trendin yeni yılda devam etmesi bekleniyor. Analistler, 2013'te yeni konut başlangıçlarında yüzde 20 artış ve konut fiyatlarında yüzde 2-3 yükseliş bekliyor. Analistler Amerikan konut piyasasında aktivitenin canlanacağını söylüyor. 
 
3. Çin'de istikrarlı büyüme, ancak eski günler gibi değil 
[PAGE]
3. Çin'de istikrarlı büyüme, ancak eski günler gibi değil 

 
Çin'de büyüme yüzde 8'in üzerinde gerçekleşecek. Çin'e ilişkin risk analizleri, hisse senedi gibi önemli varlıkların Çin'in ekonomik görünüme dair aşağı yönlü beklentileri yansıttığını ortaya koyuyor. Ancak analistler, son üç ayda Çin'in risklerini fiyatlandırmada anlamlı bir toparlanma olsa da, istikrarın geri gelmesiyle piyasaların daha fazla rahatlayacağına dikkat çekiyorlar. 
 
4. Euronun çekirdek ve çevre ülkeleri arasında uçurum büyüyor 
 
Euro Bölgesi'nin Almanya gibi çekirdek ülkeleriyle İspanya gibi çevre ülkeleri arasındaki büyüme hızı arasındaki fark giderek kötüleşecek. 
 
5. Euro küresel riskleri haritasında ağırlığı azalıyor 
[PAGE]
5. Euro küresel riskleri haritasında ağırlığı azalıyor 
 
Euro ülkeleri ekonomisindeki zayıflamaya rağmen analistler, Avrupa kaynaklı sorunların küresel risk tablosu içinde ağırlığının azalacağını düşünüyor. Buna gerekçe olarak ise, alınan tedbirlerin ve kurumsal inovasyonun derin bir sistemik riskinin azaltması gösteriliyor. Fakat yatırımcılara, İspanya'daki ekonomik baskıların Avrupa Merkez Bankası müdahale etmediği takdirde siyasi bir krize dönüşebileceği ya da İtalya'daki siyasi belirsizlerin ülkedeki reformların hızını kesebileceği gibi diğer önemli risklere karşı tetikte olması gerektiği uyarısı yapılıyor. 
 
6. Gelişmekte olan ülkelerde büyüme sürecek 
 
2012-2013 döneminde gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme ivme kazanacak ama Çin ile Güney Kore gibi gelişmekte olan dünyanın önde gelen ekonomilerinde uzun vadede büyüme hızı yavaşlayacak. Analistler, 2012'nin son çeyreği ve 2013'ün ilk üç aylık döneminde Çin'de daha ılımlı bir büyüme bekliyor ve 2013 ile 2014'te ekonominin sınırlı bir şekilde ivme kazanacağını ifade ediyorlar. 
 
7. Ancak gelişmekte olan ülkelerde sorunlar da var 
[PAGE]
7. Ancak gelişmekte olan ülkelerde sorunlar da var 
 
Gelişmekte olan ülkeler enflasyonist sorunlar ve cari açık sorunlarıyla karşı karşıya bulunuyor. Özellikle Türkiye, Hindistan ve Ukrayna gibi bazı ülkeler bu sorunlarla mücadele etmek zorunda kalacak. Çek Cumhuriyeti gibi bazı ülkeler daha zayıf bir para birimi isterken, Rusya gibi diğer basıları ise parasal sıkılaştırma yoluna gidecek. 
 
8. G4'te parasal genişleme devam edecek 
 
Faiz oranları 2013'te de ultra-düşük seviyelerde kalacak. ABD Merkez Bankası (Fed) makro kriterleri göz önünde bulunduracak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) özel varlık alımlarına başlayabilir. Japonya'nın politikalarında ise bazı değişimler görülebilir. 
 
9. Getiri arayışı sürecek, risk-ödül ortamı ise bozuluyor 
[PAGE]
9. Getiri arayışı sürecek, risk-ödül ortamı ise bozuluyor 
 
Yatırımcılar getiri arayışına devam edecek ve kurumsal tahvillere bakacak fakat risk almak çok karlı olmayacak. Goldman, "Daha iyi bir likidite görünümüne sahip olan kurumsal kredilerde spredler azalacak" değerlendirmesinde bulundu. 2013'te Amerikan Hazine kağıtlarının getirisi de yükselecek. 
 
10-  Emtiada sıkışıklık azalmaya başlayacak
 
Goldman analistleri, ABD'de kaya gazı üretimindeki artışın etkisiyle emtia piyasaları üzerinde etkili olan arz sıkışıklıklarının azalacağı görüşünde. Petrol piyasası istikrar kazanacak ve 2013'te petrol fiyatları 80-90/varil bandında seyredecek. Ancak iyileşen ekonomik büyümenin talebi artırması emtia fiyatlarının yükselmesine neden olacak.