Goodyear önünde lastik yaktılar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
PARİS - Fransa'nın başkenti Paris'te fabrikalarının kapanmasını istemeyen işçiler ile polis arasında arbede yaşandı. İşçiler, Goodyear şirketinin Paris'teki ofisi önünde lastik yakıp, eylemlerine müdahale eden polise taş ve sopa atınca, kısa süreli arbede yaşandı. Polis, öfkeli işçileri yatıştırabilmek için göz yaşartıcı gaz kullanmak zorunda kaldı.
 
İşçiler, ülkenin kuzenindeki Amien kentindeki fabrikalarının haksız bir şekilde işveren tarafından kapatılmak istendiği düşüncesinde. Fabrikada, 1,200 civarında işçi çalışıyor.
 
Fransa'da Sosyalist hükümet, istihdam koşulları ve sosyal kesintilerin ağır olması nedeniyle yurt dışına kaçan sermayeyi ülke içinde tutabilmek ve küçük işletmelerin daha kolay işçi istihdam etmelerini sağlamak için çalışma hayatında bir dizi düzenlemeye gitmek istiyor.
Bakanlar kurulanda kabul edilen ve meclise gönderilen tasarı, ekonomik kriz dönemlerinde sendikalarla, işçi sayısını düşürme, çalışma sürelerini azaltma gibi konularda daha fazla müzakere etme hakkı sağlıyor.
 
Sol eğilimli sendikalar, iş güvenliği ile ilgili haklarına zarar vereceği düşüncesiyle söz konusu tasarıya şiddetle karşı çıkıyor.
Bütçe açığını kapatmak konusunda oldukça zorlanan, sosyal güvenlik sistemindeki zarar katlanarak artan Fransa'da geçen yıl büyüme olmamıştı.
Dış ticaret açığı 60 milyar avroyu aşan Fransa'da aktif nüfusun yüzde 10,3'ü işsiz durumda.