Gözler bugün İrlanda'da olacak

İrlanda hükümeti, sıkı tedbirler içeren tartışmalı 2011 bütçe tasarısını bugün meclise sunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlanda hükümeti, sıkı tedbirler içeren tartışmalı 2011 bütçe tasarısını bugün meclise sunacak.

Borç krizinin altından kalkabilmek için Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım talep eden İrlanda hükümeti, bütçe için bir süredir muhalefet partilerinin ve bağımsız milletvekillerinin desteğini almaya çalışıyordu.

Süreçte belirleyici rol oynayacak iki bağımsız milletvekili pozisyonlarını netleştirmeye çalışırken, Başbakan Yardımcısı Mary Coughlan, devlet kanalı RTE'ye yaptığı açıklamada, bütçenin meclisten geçirileceğinden emin olduklarını söyledi.

Coughlan, bütçede öngörülen maaş ve emekli aylığı kesintilerinin, siyasetçiler için de geçerli olacağını bildirdi.

İrlanda hükümeti bütçe açığını 4 yıl içinde gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü düzeyine indirmeyi hedefliyor. Bu çerçevede, 2014 yılına kadar öngörülen toplam 15 milyar avro tasarrufun 6 milyarlık kısmı gelecek sene için düşünülüyor.

AB Komisyonu yetkilileri de İrlanda ekonomisinin toparlanabilmesi için 2011 bütçesinin meclisten geçirilmesine büyük önem atfediyor.

Ekonominin olumsuz seyriyle bağlantılı olarak bir süredir liderliği sorgulanan ve muhalefet partilerince istifası istenen İrlanda Başbakanı Brian Cowen, koalisyon ortağı Yeşiller Partisi'nin erken seçim istemi üzerine, 2011 bütçesine ilişkin sürecin tamamlanmasının ardından meclisin feshini isteyeceğini açıklamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir