Gözler Güneydoğuda'ki petrol arama çalışmalarında

Alman medyası, Güneydoğu'daki petrol çalışmalarına ilişkin “Gözlemciler, bölge ülkelerindeki istikrarsızlık ve Türkiye’deki ‘barış süreci’nin hareketliliğe ivme kazandırdığı görüşünde” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde yapılan petrol arama faaliyetleri, yurt dışında dikkat çekti. Alman medyası, Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde petrol arama çalışmalarının hareketlilik kazandığını vurgularken gözlemcilerin, bölge ülkelerindeki istikrarsızlık ve Türkiye’deki “barış sürecinin” bu hareketliliğe ivme kazandırdığını düşündüklerini belirtiyor.

Deutsche Welle, son dönemde Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’ndeki petrol arama faaliyetlerinin yoğunluğunu yorumlaması için Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı İsmail Bahtiyar’a ulaşmaya çalıştığında Bahtiyar’ın Güneydoğu’da sahada olduğuna dikkat çektikten sonra şöyle devam ediyor:

“Bahtiyar’ın, ‘Mevcut potansiyeli incelemek, nerelerde aramaların yoğunlaştırılabileceğini görmek için sahadaydık. Kayaçları inceledik’ açıklaması aslında son zamanlarda bu bölgede görülen petrol arama hareketliliğinin somut yansımalarından birisi olarak yorumlanabilir.”

Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’ndeki petrol rezervleri çok uzun süredir tartışılan bir konunun olduğunu kaydeden DW, son dönemde yaşanan kimi gelişmelerin konuyu tekrar gündeme taşıdığına, eylül ayının sonlarına doğru Türkiye’de özel bir şirket bölgede petrol bulduğu kuyuda arama çalışmalarına başladığını açıkladığına, ardından bir başka özel şirketin petrol arama ruhsatı alarak çalışmalara başladığını duyurduğuna dikkat çekiyor.

Yabancı şirketlerin ilgisi arttı

İsmail Bahtiyar’ın yabancı şirketlerin de bölgenin istikrar kazanmasıyla tekrar ilgilerini artırdığı sözlerini de yansıtan DW, “Bu hareketliliğin ekonomik olduğu kadar siyasete ilişkin nedenleri bulunuyor” diyor.

Haberde Bahtiyar’ın Suriye’de yaşanan çatışmaların, Irak’ta ise istikrarın tümüyle sağlanamamasının gözleri Türkiye’ye çevirdiğini düşündüğü belirtikten sonra şöyle devam ediliyor: “Bununla birlikte Türkiye’de Kürt sorununun çözümüne yönelik oluşan ortam da bu hareketliliğe zemin hazırlıyor. Elbette ki bu çalışmaların Suriye sınırının yanı başında olması bu çalışmalarda siyasi risklere yönelik ciddi soru işaretleri yaratıyor. Ancak son dönemde Suriye sınırına yakın bir bölge olan Şırnak-Midyat-Nusaybin bölgesinde petrol arama ruhsatı alan özel bir şirketin yönetim kurulu başkanı olan Şehmus Arslan, böyle bir siyasi risk hissetmediklerini ifade ediyor. 1990’larda güvenlik gerekçesiyle bölgedeki çalışmalarından vazgeçen yabancı şirketlerin tekrar bu bölgede faaliyete geçmeleri de bu risklerin belli seviyelerin altına indiği şeklinde yorumlanıyor.”