Greenpeace üyesinin gözaltı süresi uzatıldı

St. Petersburg mahkemesi, Rusya'da gözaltına alınan Avustralyalı Greenpeace üyesinin gözaltı süresini 3 ay uzattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rusya'da gözaltına alınan 30 Greenpeace üyesinden birinin gözaltı süresi uzatıldı. 

St. Petersburg mahkemesi, Avustralyalı Greenpeace üyesi Colin Russell'ın gözaltı süresinin 3 ay uzatılmasına hükmetti. 

İddia makamı, Russell'ın serbest bırakılması halinde yurt dışına kaçabileceğine dikkati çekerek, eylemcinin gözaltı süresinin uzatılmasını talep etti. 

Russell, 24 Şubat'a kadar gözaltında tutulacak. 

Avustralyalı Russell bugünkü duruşmada, bir avukatın "Serbest bırakılmanız halinde kaçmayı düşünüyor musunuz" sorusuna, "Masumum. Bu nedenle kaçmam. 2 aydır cezaevindeyim, sebebini anlamıyorum" yanıtını verdi. 

Aralarında Türk vatandaşı Gizem Akhan'ın da bulunduğu 29 eylemcinin durumu daha sonra mahkeme tarafından değerlendirilecek. 

Daha önce, eylemcilerin 24 Kasım'a kadar gözaltında tutulmasına karar verilmişti. 

Rusya'da, Gazprom Neft'e ait petrol platformuna tırmandıkları gerekçesi ile 19 Eylül'de gözaltına alınan ve "holiganlık ve güvenlik güçlerine kötü davranma" suçlarından tutuklu yargılanan eylemciler, geçen hafta, Murmansk kentindeki şartların yetersiz olması nedeniyle St.Petersburg'a götürülmüştü. 

Rus sahil güvenlik ekipleri, devlete ait enerji şirketi Gazprom'un Kuzey Denizi'ndeki petrol arama çalışmalarını protesto etmek için gösteri düzenleyen 18 ülkeden 30 Greenpeace üyesini gözaltına almış, örgütün gemisine de el koymuştu.  

Yetkililer, Greenpeace'in "Arctic Sunrise" adlı gemisinin petrol kuyusu platformu çevresindeki 500 metrelik güvenlik hattını ihlal ettiğini ve gemide hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen ekipmanların bulunduğunu ileri sürmüştü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir