Grev hayatı durdurdu, Atina'da çatışma çıktı

Yunanistan'da 24 saatlik genel grev hayatı felç etti. Atina'da göstericiler polisle çatıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
ATİNA - Yunanistan'da, hükümetin kemer sıkma politikasını protesto etmek üzere kamu ve özel sektör çalışanlarının bugün düzenlediği 24 saatlik grev, ülkede yaşamı durma noktasına getirdi.
Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEY) ve İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla başlayan grev süresince, Atina metrosu ve şehir içi otobüsleri grevcileri taşımak için günün sadece belirli saatlerinde ve belirli istikametlere hizmet verirken, devlet daireleri, kamu kuruluşları, belediye, banka, sağlık sektörü çalışanları ile vergi ve gümrük memurlarının grevde yer almalarıyla hizmetlerde aksamalar meydana geldi.
Devlet hastanelerinde görevli doktorların iş başı yapmamasıyla, hastanelerde yalnızca acil ve güvenlik ekipleri hazır bulunuyor.
Grev çerçevesinde ADEDY ve GSEE'nin yanı sıra Yunanistan İşçi Mücadele Örgütü (PAME) Atina'da protesto gösterileri düzenledi. Kent merkezindeki Areos ve Omonia meydanlarındaki gösterilere yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı bildirildi.
Gösterilere katılan Radikal Sol Koalisyon lideri Aleksis Çipras, burada yaptığı konuşmada, suni rahatlama döneminin geçtiğini belirterek, Samaras'a güvenerek oy verenlerin bugün işlerinden olduğunu ve ödenemeyen faturalar ve kesintiye uğramış maaşlarıyla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Atina'da kent merkezindeki Areos ve Omonia meydanlarındaki gösterilerin ardından, göstericiler Parlamentonun da bulunduğu Sintagma meydanına kadar yürüdü.
 
Göstericiler polise saldırdı
 
Yürüyüş sırasında bazı göstericilerin polise taş ve molotofkokteylleri ile saldırması üzerine, polis ses bombası kullanarak karşılık verdi. Çıkan arbedenin ardından Eksarhia semtine kaçan göstericilerle kendilerini takip eden polisler arasında zaman zaman küçük çapta çatışmaların çıktığı bildirildi.
Bu arada, bazı çiftçilerin gösterilerinin yapıldığı Omonia meydanına girmek istemesi üzerine de kısa süreli bir gerginlik yaşandı.
Gösteriler sırasında kent merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alan polisin, Parlamento'nun bulunduğu Amalias caddesine geçmelerine izin vermediği göstericiler olaysız dağıldı.
Grev çerçevesinde, başta Selanik ve Patra olmak üzere, ülkenin birçok kentinde protesto gösterileri düzenlendi.