Gül, adeta muhalefet lideri rolünü yerine getiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – Gezi gösterilerine ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün takındıkları tavırlar, yabancı medyada da irdeleniyor. Financial Times gazetesinin tanınmış yazarlarından David Gardner, İstanbul'dan yazdığı "Uzlaştırıcı Gül, Türkiye'nin Taksim ayaklanmasına damgasını vuruyor" başlıklı yorumunda "Cumhurbaşkanı adeta muhalefet lideri rolünü yerine getiriyor" değerlendirmesinde bulundu. 

David Gardner, yorumuna, "İstanbul'daki Taksim'den birdenbire yükselen enerji ve öfke, bir anda sahne ortasına, Başbakanının kendiye özgü bir imaja göre şekillendirmek istediği gibi göründüğü bir ülkenin çeşitliğini getirmiş bulunuyor. Ancak aynı zamanda, her zamankinden daha çarpıcı biçimde Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün farklı tarzılarına vurgu yapıyor" sözleriyle girdi. 

Şimdi özlü konularda da ayrılmaya başladılar
Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Afrika'da iken Cumhurbaşkanı Gül'ün Türk protestocularına yönelik olarak takındığı tutum ve kullandığı sözlerine dikkat çeken Gardner, Erdoğan'ın göstericileri "çapulcu" olarak eleştirirken Gül'ün onları "uygar" olarak nitelediğini anımsattı. 
David Gardner, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın polis şiddetinden dolayı Cumhurbaşkanı Gül ile görüştükten sonra özür dilediğine de işaret ettiği yazısında Erdoğan ve Gül için "Şimdiye dek o kadar önemli bir meselede birbirine ters düşmemişti. Şimdi özlü konularda da ayrılmaya başladılar" değerlendirmesinde de bulundu. 

Erdoğan kutuplaştırıcı
Erdoğan'ın "kutuplaştırıcı" bir şahsiyet olduğunu savunan Gardner, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmak için pozisyon aldığını, makamın yetkilerini güçlendirmek istediğini anımsattıktan sonra "Sayın Gül ise, cumhurbaşkanlığının görünürden çok gücünün olduğunu kanıtladı" ifadelerini kullandı. 
FT yazarı, yorumunun son bölümünde de analistlerin "Gül çok saygı kazandı", "Bu kriz tümüyle Erdoğan ile ilgili" gibi değerlendirmelerini de yansıttı.