Gül, Slovenya'da yeni işbirliği imkanlarını görüşecek

Türkiye'den Slovenya'ya 13 yıl sonra ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovenya'ya gerçekleştireceği ziyaretin iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracağına ve yeni iş birliği imkanları doğuracağına inandığını söyledi.

Gül, resmi ziyaret için Slovenya'ya hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk'un geçen yıl İstanbul'da yapılan Medeniyetler İttifakı Zirvesi'ne katıldığını daha sonra Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, peş peşe gerçekleşen bu iki ziyaretin Slovenya'nın Türkiye ile ilişkilere verdiği önemi gösterdiğini ifade etti. Gül, Turk'un bu yıl da İstanbul'daki Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci ve Kültürel Koridorlar Devlet Başkanları Zirvesi'ne katıldığını anlattı.

Türkiye'den Slovenya'ya 13 yıl sonra ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirileceğini belirten Gül, ziyaretin bu açıdan da ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Slovenya'nın Türkiye ile her açıdan iyi ilişkilere sahip dost ve müttefik AB üyesi ülke olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Slovenya ülkemizin AB'ye katılım sürecine verdiği samimi desteği çeşitli platformlarda dile getirmekten kaçınmamaktadır. Burada önemli olan nokta AB üyelik sürecimizin sadece resmi makamlardan değil Sloven halkı tarafından da destekleniyor olmasıdır. Bu yapıcı tavırdan dolayı Sloven makamları ve halkına müteşekkiriz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya ile ikili ve bölgesel iş birliğinin daha ileriye götürülmesinin başta Balkanlar olmak üzere yakın coğrafyada kalıcı barış ve istikrar sağlanmasına katkı yapacağını belirtti.

Türkiye ile Slovenya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin son dönemde önemli gelişme kaydettiğini dile getiren Gül, 2000 yılında 100 milyon dolar civarında olan ticaret hacminin 2008'de 1 milyar dolara yaklaştığını kaydetti. İki ülke arasındaki bu ticaret hacminin yeterli olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, yatırımlarla ilgili iş birliğini çok daha ileri noktalara taşıma arzusunda olduklarını vurguladı.

Slovenya ziyareti sırasında başta Cumhurbaşkanı Türk olmak üzere devlet adamlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğini anlatan Gül, "Görüşmelerde ikili ve çok taraflı iş birliği alanlarıyla, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağım" dedi. Gül, Türkiye-Slovenya İş Konseyi Toplantısı'na da katılacağını belirterek, "Ziyaretimin Slovenya ile ilişkilere ivme kazandıracağına ve yeni iş birliği imkanları doğuracağına inanıyorum" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir