”Gül'ün Irak ziyareti ilişkileri güçlendirecek”

Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Elçi Murat Özçelik'i dün Irak Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak'a yapacağı ziyaretin, Irak ve Türkiye arasındaki tarihe dayalı ilişkileri ve karşılıklı güveni güçlendireceğini söyledi.

Irak Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Elçi Murat Özçelik'i bugün Irak Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda kabul ettiği ve Talabani'nin, Cumhurbaşkanı Gül'ün Irak'a yapacağı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdiği bildirildi.

Görüşmede Talabani'nin, "Sayın Abdullah Gül'ün Irak'a yapacağı ziyaret, Irak ve Türkiye arasındaki tarihe dayalı ilişkileri ve karşılıklı güveni daha da güçlendirecektir. Komşu olan iki ülke arasındaki ikili ilişkileri genişletmek, özellikle iki ülke halkına hizmet edecek olan siyasal, iktisadi, imar ve inşa alanındaki ilişkileri geliştirmek son derece önemlidir" dediği öğrenildi.

Talabani'nin Özçelik ile görüşmesinde ayrıca, Irak'ta tüm alanlarda yaşanan gelişmelerin ve özellikle parlamentodaki siyasal grup ve partilerin tartışmakta olduğu, Irak-ABD güvenlik anlaşmasının ele alındığı belirtildi. Görüşmede Özçelik'in, Türkiye'nin, Irak'taki siyasal çalışmaları, Irak'ın ulusal egemenliğini ve bağımsızlığını güçlendirecek olan Irak-ABD güvenlik anlaşmasını desteklediğini dile getirdiği bildirildi.

Bu arada Özçelik'in, Talabani'ye Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ilettiği ve Gül'ün Irak'a yapacağı ziyaretle ilgili hazırlıkların sürdüğünü söylediği kaydedildi.

Özçelik'in Talabani ile yaptığı görüşmeye, Irak tarafından başbakan yardımcısı Berham Salih ve cumhurbaşkanlığı divanı başkanı Nasir El Ani de katıldı.

Öte yandan Özçelik, Irak'taki temasları çerçevesinde Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi ile de görüştü. Görüşmede, dost olan iki ülke halkının karşılıklı çıkarlarına hizmet edecek ilişkilerin geliştirilmesinin yolları ve Irak'taki siyasal ve güvenlik sorunları ele alındı. Abdülmehdi ve Özçelik ayrıca, Türk şirketlerinin Irak'taki yatırım faaliyetlerinin geliştirilmesi üzerinde de durdular.