Güler Sabancı, ödülü 57 bin çalışanı adına aldı

Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü'nü Muhtar Kent'in elinden alan Sabancı, "Bu ödülü Sabancı Topluluğu'nun 57.000 çalışanı adına alıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya, eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton'ın kurduğu Clinton Global Initiative tarafından, Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü (Clinton Global Citizen Award) New York'ta gerçekleştirilen törenle verildi. Sabancı, kadınlara ve kız çocuklarına yaptığı katkılar ile Türkiye'nin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimi için yaptığı çalışmalar nedeniyle "Leadership in Corporate Sector" (Kurumsal Liderlik) kategorisinde ödüllendirildi.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ödülle ilgili yaptığı açıklamada "Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü'nü alan bu sıradışı isimler eğitimin geliştirilmesi, sağlık imkanlarına erişim, çevrenin korunması gibi alanlarda inovatif çözümler bulmak için çalıştılar ve takdir edilmeyi hakettiler. Onların çalışmaları, hayal edersek, tüm zorluklara direnirsek ve tutkuyla inanırsak dünyayı daha yaşanır kılabileceğimizi bizlere gösterdi" dedi.

Ödül sunuş konuşmasını yapan Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, "Bir firmanın gerçek değeri yalnız hisse bedelleri veya üç aylık raporlarıyla değil, aynı zamanda toplum için sunduğu inovasyon, fırsatlar ve sosyal fayda ile de ölçülür. Hayırseverliği, kurumsal kimliğin bir parçası olarak, Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri olan, enerji, finansal hizmetler, çimento ve perakende gibi sektörlerde faaliyet gösteren, 60.000'e yakın çalışanı olan Sabancı Topluluğu'nun başkanı ve aynı zamanda arkadaşım olan Güler Sabancı'dan daha iyi benimseyen bir kişi daha yok" dedi.

Ödülü Muhtar Kent verdi

Konuşmasında Güler Sabancı'nın bu alanda yaptığı katkıları da anlatan Kent şu ifadelere yer verdi:

"Güler Sabancı, geleneklere dayalı cinsiyet rollerinin kendisini sınırlandırmasına asla izin vermedi.  Cinsiyetinin kendisini tanımlayan niteliklerden biri olarak görülmediği bir ailede yetişen Sabancı, Topluluğun yönetimini 2004 yılında amcası vefat ettikten sonra devraldı. Şu anda bulunduğu konumu bir platform olarak kullanarak, kadınların siyaset, iş dünyası ve toplumsal alanlarda güç sahibi olması için çalışıyor.

İş dünyası, piyasalar ve toplumsal alanda cinsiyet eşitliğini geliştiren Birleşmiş Milletler Kadınların Konumlarını Güçlendirme İlkeleri'ni (UN Women's Empowerment Principles) Türkiye'de imzalayan ilk yönetim kurulu başkanı oldu.

Sabancı Vakfı Türkiye'de Birleşmiş Milletler birimleriyle ortak çalışmalar yürüterek, Birleşmiş Milletler Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Programı'nı destekledi. Bu program bir tarafta eğitim, istihdam ve kadın sağlığının iyileştirilmesini sağlarken aynı zamanda kadınlara yönelik şiddetin de azaltılmasına odaklandı.  Sabancı Vakfı şimdiye kadar tüm Türkiye'de 100'den fazla sağlık ocağı, okul, kültür merkezi, spor kompleksi gibi kalıcı eserler yaptı, çeşitli toplumsal programlara 1 milyar $'dan fazla katkıda bulundu.

Güler Sabancı ayrıca yüksek eğitimin kalitesini artırmak ve eğitim alanında kadınlara yeni kapılar açmak adına 1994 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi'ne de liderlik etti. Kadın haklarının da insan hakları kapsamında olduğu inancını geliştirmek üzere yaptıkları, Türkiye'deki kadınlar ve kız çocuklarının konumlarını güçlendirmeye yönelik aralıksız girişimlerini göz önünde alarak, Güler Sabancı'ya "Küresel Vatandaşlık" Ödülü'nü sunmaktan keyif duyuyorum." 

57 bin çalışanı adına aldı

Sabancı da ödülü alırken yaptığı konuşmada, "Ne gurur vericidir ki, bu ödülü dünyanın en büyük şirketlerinin birinin yöneticisi ve yakın arkadaşım olan Muhtar Kent'ten alıyorum. Muhtar Kent bir keresinde bana 'gelecek yüzyıl, kadınların yüzyılı olacak' demişti. İşte bu sözü yüzünden onu daha da çok seviyorum. Başkan Clinton, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Clinton Global Initiative'in üyeleri; bu prestijli ödüle layık görülmek benim için gerçekten büyük bir keyif ve onur. Clinton Global Initiative tarafından yürütülen çalışmalar gerçek anlamda örnek teşkil ediyor. Bu çalışmalar gerçekten fark yaratıyor ve benzer yapıdaki kurumlar için standardı sürekli yükseltiyor. Bugün bu platformu ödül alan diğer saygıdeğer şahsiyetlerle paylaşmaktan da ayrıca onur duyuyorum. Onları yürekten kutluyorum. 

Bu ödülü Sabancı Topluluğu'nun 57.000 çalışanı adına alıyorum. Ayrıca burada Topluluğumuzun 70 yıl kadar önceki kuruluşundan bu yana katkıda bulunmuş büyükbabam, babam, özellikle amcam ve akıl hocam Sakıp Sabancı, diğer amcalarım ile onlarla birlikte çok çalışmak, adil rekabet ve sosyal sorumluluk gibi temel değerlere sahip Topluluğumuzu geliştirmek için emek vermiş herkesi anmak isterim. Şimdiki vizyonumuz ise iş, Hayırseverlik, eğitim ve sanat dahil çalışmakta olduğumuz her alanda sürdürülebilirlikle fark yaratmaktır.

Topluluk olarak güçlü yönlerimizden biri de işbirliğini, birlikte çalışmayı ve güçlü ortaklıkları teşvik etmektir.  Sabancı Vakfı'nın da bu çerçevede kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının iyileştirilmesi için Birleşmiş Milletler kurumları ve Türkiye İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalıştığını söylemekten kıvanç duyuyorum. Hayırseverlik konusundaki bu katılımcı ortaklık, alanında bir örnek teşkil etmiş ve gerçek bir fark yaratmıştır. Şimdi, projenin kapsamını üç yıl daha genişleterek Birleşmiş Milletler Kadın ve Kalkınma Programları ile birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Küreselleşen dünyada, derin eşitsizlikleri çözme konusunda yapmamız gereken daha çok şey var. Bu, altından tek başına kalkılabilecek bir mesele değil ve daha etkin olabilmek için işbirliğine gitmeye, birlikte çalışmaya, ortaklıklar kurmaya ihtiyacımız var. Bu nedenle de Clinton Global Initiative gibi kuruluşlar çok önemli.

Sosyal sorumluluk ve Hayırseverliknin temel değerler arasında görüldüğü bir ailede yetişmek ve Sabancı Topluluğu gibi bir kuruluşta çalışmak kişisel olarak benim için bir ayrıcalık. Kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızda bu ödül beni ve arkadaşlarımı daha da cesaretlendirecek ve motive edecek.

Bu büyük organizasyona emeği geçen ve katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim" dedi.

Sting de ödül aldı

Törende Sabancı ile birlikte ünlü müzisyen ve Rainforest Fund Kurucusu Sting ve eşi Trudie Styler (Hayırseverlikde Liderlik Kategorisi), The Panzi Hospital of Bukavu Kurucusu ve Doktor Denis Mukwege (Sivil Toplumda Liderlik Kategorisi), Injaz Morocco Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mhammed Abbad Andaloussi (Sivil Toplumda Liderlik Kategorisi) ve UNITAID Başkanı Philippe Douste-Blazy (Kamu Hizmetinde Liderlik Kategorisi) ödül aldı.

Tony Ödülü sahibi ve UNICEF İyiniyet Eliçisi Sarah Jones'un sunuculuğu ile renk kattığı geceye, başka eski ABD Başkanı Bill Clinton olmak üzere aralarında Morgan Freeman, Barbara Streisand, Iman, Micheal McKean, Annette O'Toole, Jesse Jackson, Jeffry Wright, Chris Botti'nin de bulunduğu 1.200'den fazla davetli katıldı. Ayrıca Sting ve K'NAAN da törende birer konser verdi.

2007 yılından bu yana verilen Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü Kurumsal Liderlik Kategorisi'nde daha önce iş dünyasından Coca Cola Eski Başkanı Neville Isdell, Avon Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Andrea Jung ile TNT CEO'su Paul Bakker'a verilmişti.

Dünya liderlerini biraraya getiriyor

Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü toplumun farklı kesimlerinin birlikte çalışarak olumlu ve kalıcı sosyal değişimleri hayata geçirecek uygulamaların ortaya koyulabileceğini kanıtlamış isimlere veriliyor. Ödül alacak isimler, Clinton Global Initiative üyeleri tarafından gösterilen adaylar arasından vizyoner liderlik, yaratılan etkiler, sürdürülebilirlik ve büyüme potansiyeli gibi kriterler doğrultusunda belirleniyor.

Ödül tasarımı için ise Clinton Global Initiative bu yıl New York Sanat Vakfı ile işbirliği yaparak bir tasarımcı belirledi. Ödül tasarımı Meksika asıllı sanatçı Andrea Arroyo tarafından yapıldı.

2005 yılında eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından kurulan Clinton Global Initiative (CGI), dünya sorunlarına yenilikçi çözümler geliştiren ve uygulayan dünya liderlerini biraraya getiriyor. 2005 yılından bu yana, CGI Yıllık Toplantıları 150'ye yakın devlet başkanını, 18 Nobel Ödülü sahibini, yüzlerce üst düzey yöneticiyi, vakıf başkanını, sivil toplum örgütünü ve üst düzey medya mensuplarını buluşturdu. CGI üyeleri, 180'in üzerinde ülkede 300 milyon kişinin hayatında olumlu değişimler yapacak 2.000'in üzerinde taahütte bulundu. Bu taahütlerin tümünün yerine gelmesiyle, yapılacak yatırımın 63 milyar dolar olması öngörülüyor. CGI 2011 Yıllık Toplantısı bu yıl 20-22 Eylül tarihleri arasında New York'ta gerçekleştiriliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir