Gümrük Birliği anlaşması kavşak noktasına geldı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının modernleştirme anlamında bir kavşak noktasına geldiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının, modernleştirme anlamında bir kavşak noktasına geldiğini söyledi. 

Raiser, AB-Türkiye Gümrük Birliği Raporu Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Gümrük Birliğine ilişkin hazırladıkları raporun bir yol haritasından ziyade, bir tartışma platformu oluşturmayı hedeflediğini belirtti. 

Gümrük Birliğinin, Türkiye ekonomisine çok olumlu katkıları olduğuna dikkati çeken Raiser, "Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşması, modernleştirme anlamında bir kavşak noktasına geldi" dedi. 

Raiser, Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasından kaynaklanan kazanımlarını koruması gerektiğine işaret ederek, söz konusu anlaşmanın potansiyelinin henüz tamamlanmadığını kaydetti. 

Birliğin kapsamının genişletilebilmesi için sorunların çözülmesi gerektiğini ifade eden Raiser, sorunlar çözüldükten sonra kapsamında genişletilmesi gerektiğini anlattı. 

"Gümrük Birliği STA'dan daha iyi" 

Martin Raiser, Gümrük Birliğine ilişkin sorunların çözülmesi durumunda hem Türkiye'nin hem de AB'nin kazançlı çıkacağını dile getirdi. 

Dünyadaki ticari değişim ve dönüşümün Gümrük Birliği anlaşmasındaki güncellemeyi zorunlu hale getirdiğini ifade eden Raiser, "Mevcut sorunları aşmak ve kapsamı genişletmek suretiyle Gümrük Birliği anlaşmasını daha ileri götürmek Türkiye'nin AB üyeliğini de destekleyecektir" ifadelerini kullandı. 

Gümrük Birliğinin, serbest ticaret anlaşmalarından (STA) daha yararlı olduğunu da işaret eden Raiser, "Türkiye, Gümrük Birliği yerine STA imzalasaydı sonuçlar mevcut duruma göre çok daha kötü olacaktı" değerlendirmesinde bulundu. 

"95 bin kişi işini kaybedebilir" 

Dünya Bankası eski Başkan Yardımcısı Janamitra Devan da Türkiye ekonomisinin Gümrük Birliği ile ilerleyerek, piyasa ekonomisine geçiş yaptığını belirtti. Gümrük Birliğinin birçok olumlu yönüne rağmen sorunlarının da bulunduğunu kaydeden Devan, 3. ülkelerle yapılan anlaşmalara ilişkin yaşanan sıkıntıları anlattı. 

Devan, Türkiye'nin, AB ile ABD arasında imzalanacak STA'ya dahil olamaması durumunda önemli ekonomik kayıplar yaşayabileceğinin altını çizerek, böyle bir durumda 95 bin kişinin işini kaybedebileceğini söyledi. 

Türkiye'nin rekabetçilik açısından alması gereken yollar bulunduğunu dile getiren Devan, ülkenin yüksek katma değerli hizmetlere yönelmesi gerektiğini belirtti. Devan, Türkiye'nin daha yüksek katma değerli sanayileşmeye doğru ilerlerken bir yavaşlama gösterdiğini, bunun da kendisinin şaşırttığını ifade etti. 

Programın sunum ve tartışma bölümünde konuşan Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Kamer Karakurum Özdemir, AB ile ABD arasında imzalanması beklenen STA'ya taraf olmak gerektiğinin önemine değindi. 

Gümrük Birliğinin potansiyelinin tamamına ulaşılamadığını belirten Özdemir, değişimin paket olarak ele alınması gerektiğini kaydetti. 

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sübidey Togan ise AB ile ABD arasında imzalanacak STA ile 21. yüzyılın dış ticaret kurallarının belirleneceğini dile getirdi.