Günde 120 milyon dolar yolsuzluğa gidiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSLAMABAD - Pakistan Ulusal Sorumluluk Bürosu (NAB), ülkede bir günde yolsuzluğa giden paranın 120 milyon dolar olduğunu duyurdu. NAB Başkanı Fasih Buhari, ülkedeki yolsuzluğun yüksek boyutlara ulaştığını belirterek, acilen yolsuzluk ve rüşvetin önüne geçilmesi çağrısı yaptı.
 
Federal ve eyalet hükümetleri ile yerel yönetimlerde vergi kaçırma, doğrudan yolsuzluk ve rüşvetin olağan hale geldiğini savunan NAB Başkanı, yolsuzlukların önünün alınamadığı durumda ülkenin felakete sürükleneceği uyarısında bulundu.
 
NAB Başkanı, yıllık 40 milyar doları geçen yolsuzluk tutarının ülkenin yıllık gayri safi hasılasının yüzde 20'sine denk geldiğini belirtti.
Emekli general olan NAB Başkanı'nın bu çıkışı ülke gündeminin bir numaralı tartışma konusu oldu. Bazı muhalifler ve medya, yolsuzlukların sorumlusu olarak gördükleri iktidardaki Pakistan Halk Partisine yüklenirken hükümet üyesi bazı bakanlar NAB Başkanını seçim öncesi sansasyon yapmakla suçladı.
Tartışmaların büyümesi üzerine bir açıklama daha yapan Başkan Buhari, iddialarının aksinin ispat edilmesi durumunda istifa edeceğini söyledi.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü hafta sonu açıkladığı raporda, Pakistan'ın yolsuzluk sıralamasında dünyada önde gelen ülkeler arasında olduğunu belirtmişti.