Güney Amerika, IMF ve Dünya Bankası'na alternatif kalkınma bankası kuracak

''The Bank of the South-Güney'in Bankası'' için Venezuela, Arjantin, Bolivya, Uruguay, Paraguay, Brezilya ve Ekvator, başlangıç fonu oluşturacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Güney Amerikalı liderler, bölgedeki projelerin finansmanını sağlamak için IMF ve Dünya Bankası benzeri ancak alternatif kredi kaynağı yaratacak kalkınma bankası kurulmasına destek çıktı.

''The Bank of the South-Güney'in Bankası'' için Venezuela, Arjantin, Bolivya, Uruguay, Paraguay, Brezilya ve Ekvator, başlangıç fonu oluşturacak. 20 milyar dolarlık (12,6 milyar avro) fonun, söz konusu 7 ülke tarafından nasıl paylaşılacağı netlik kazanmadı.

Banka fikri, ilk olarak 1998 yılındaki seçimler sırasında Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez tarafından ortaya atılmıştı. 

Chavez, ayrıca, gelecekte Afrika ülkeleriyle oluşturulacak ''South-South Bank-Güney Güney Bankası'' ile iki bölgedeki projelerin desteklenmesini önermişti. 

Uzmanlar, IMF ve Dünya Bankası'nın, gelişmekte olan ülkelerin kotalarının artırılması ve daha çok seslerini duyurabilmelerine imkan sağlayana dek ülkelerin bu tarz alternatifler üzerinde çalışacağını belirtiyor.